Aktivnosti savetodavnih službi u zimskom periodu

0
646
Agrosaveti - Aktivnosti savetodavnih službi 02

Svakodnevni obilazak terena, davanje stručnih saveta iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, upoznavanje sa propisima koje je donosilo Ministarstvo poljoprivrede, organizovanje stručnih skupova – samo je delimičan bilans, godine na izmaku, za savetodavce Poljoprivrednih stručnih službi u Loznici i Šapcu, koji pokrivaju poljoprivredna gazdinstva u Mačvanskom okrugu.

Spyrale Adama 1120x1080

I dok poljoprivrednici vredno završavaju uobičajene radove za ovo doba godine, njihovi savetodavci spremaju se za zimska predavanja, koja, pored ostalog, imaju za cilj primenu novih tehnologija u proizvodnji, a samim tim i veću produktivnost u radu i kvalitet proizvoda.

Motivisati poljoprivrednike na udruživanje

Diplomirani inženjer stočarstva, Zoran Kozlina, ističe da će u narednih nekoliko meseci po mačvanskim selima tim stručnjaka Poljoprivredne stručne službe u Šapcu, prezentovati niz aktuelnih tema oko podizanja efikasnosti i rentabilnosti poslovanja gazdinstava. Jedna od tema biće i prednosti i mane IPARD podsticajnih sredstava ali će, kako ističe, on pokušati da animira i motiviše tamošnje stočare na neki vid udruživanja.

Ovaj stručnjak smatra da bi što pre trebalo da se pronađu modaliteti, koji bi probudili svest kod domaćih proizvođača o neophodnosti udruživanja i, kao jedno od mogućih rešenja, navodi uslovljavanje poljoprivrednika prilikom konkurisanja za određena podsticajna sredstva, učešćem u radu nekog udruženja poljoprivrednika. Kozlina ističe da su svesni da će takva odluka naići na mogući otpor kod proizvođača ali će, kada bolje sagledaju njihove preporuke, uvideti da je to najpovoljnije rešenje za njih, kada se imaju u vidu izmenjene tržišne okolnosti.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Donja Badanja

Higijenskom mužom do sigurnog profita

Sa ocenom kolege iz Šapca slaže se i stručna saradnica iz „Poljosaveta“ u Loznici, Gordana Vujaklija. Sa žaljenjem konstatuje da je na području, koje pokriva njihova služba, još uvek mali broj udruženja i to, uglavnom voćarskih dok su stočari odlučili da se samostalno bore za svoje mesto na tržištu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Aktivnosti savetodavnih službi 03Jedna od sve aktuelnijih tema, na koje loznički savetodavci ukazuju na svojim predavanjima, jesu higijena i čišćenje štale, koji su, kako napominje Vujaklija, najvažniji parametri koji utiču na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog kravljeg mleka. Kako naglašava, higijenskom mužom, pre svega upotrebom antibakterijskih vlažnih maramica, proizvođači obezbeđuju sebi lakši put do sigurnog profita.

Otvoreni i poluzatvoreni objekti za dobrobit goveda

Stručna saradnica  lozničkog „Poljosaveta“ naglašava da je dobrobit životinja deo poljoprivredne prakse i neretko utiče na veću produktivnost, pa samim tim i na ostvarivanje većeg profita.

Prilikom posete jednoj od najuzornijih farmi za tovljenje bikova, u selu Donji Dobrić, Vujaklija je na primeru novoizgrađenog objekta stočara Milivoja Alimpića, ukazala i drugim proizvođačima na prednosti takvih prostora. Zelena boja zidova u tovilištu, kako je navela, jedna je od njih. Za tu boju se ovaj domaćin opredelio jer je poznato da ona umiruje životinje a podjednako je vodio računa i o dovoljnom prodoru dnevne svetlosti u sam objekat.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSSS Mladenovac

Agrosaveti - Aktivnosti savetodavnih službi 01Praktična istraživanja na evropskim farmama pokazala su da su otvoreni ili poluzatvoreni objekti najpogodniji za držanje goveda, ovaca ili svinja. Vujaklija takođe ističe da su hranilice, odnosno mobilne jasle za seno i drugu hranu, a koje je proizvođač sam konstruisao, idealne za ishranu bikova. Postavljene su u visini njihovih glava i u mogućnosti su da biraju šta i koliko će da pojedu. Na farmi porodice Alimpić vodi se računa i o tome da junad imaju konstantno sveže i mlake vode, naročito u zimskim danima, kada se objekat štiti i balama slame od jakih vetrova.

Stalna kontrola useva i primena saveta stručnjaka

Kako bi potencijalne rizike sveli na najmanju moguću meru, njen kolega iz „Poljosaveta“, diplomirani inženjer za ratarstvo i povrtarstvo, Dušan Despotović svim ratarima, koji su ove godine, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, uz tešku muku posejali jare useve za novu sezonu, preporučuje da prate sve vegetativne faze biljaka, da češće obilaze svoje parcele i da se oko svih nedoumica obavezno konsultuju sa stručnjacima.

Prva akreditovana laboratorija za analizu zemljišta u Zapadnoj Srbiji

2018. godinu stručnjaci „Poljosavet“-a u Loznici pamtiće i po priznanju koje im je dodeljeno na Dan grada za doprinos koji su pružili u primeni agrotehnike, konzervacije zemljišta, organske proizvodnje i ekologije a za predstojeću poljoprivrednu sezonu, zacrtali su ambiciozne planove.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSSS Mladenovac

Prema rečima direktora „Poljosaveta“, diplomiranog inženjera Vladana Ćosića, tokom naredne godine počeće sa radom njihova labolatorija za analizu zemljišta, koja će biti prva akreditovana laboratorija u Zapadnoj Srbiji.

Uz niz drugih projekata, za koje se stručnjaci te službe pripremaju, Ćosić ističe da je predviđeno da se, u saradnji sa opštinom Krupanj, do 2020. godine formira jedna mini farma za proizvodnju sira, koja će, kako dodaje na kraju naš sagovornik, biti najbolji način za profilisanje njihove savetodavne službe, ali i daljeg unapređenja poljoprivrednih gazdinstava na području opština Loznice, Krupnja, Malog Zvornika i Ljubovije.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstViše novca za stočarstvo, subvencije i osiguranje
Sledeći tekstStanje ozimih useva u Vrbasu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime