Stanje ozimih useva u Vrbasu

0
1196
Agrosaveti - Stanje ozimih useva u Vrbasu 04

Na teritoriji opština Vrbas, Kula, Srbobran i Bečej pod ozimim usevima je ove godine posejano oko 28350 hektara, od čega je oko 27800 hektara pod žitima i, znatno manje u odnosu na prošlu godinu, pod uljanom repicom oko 550 hektara. Sve ukupno pod ozimim usevima je nešto manje površina u odnosu na lane, kaže Vladimir Rankov iz vrbaške Poljoprivredne stručne službe. Razlog za takvo stanje su nepovoljni vremenski uslovi tokom optimalnih rokova za setvu, odnosno jesenja suša koja je zahvatila i ovaj deo Vojvodine.

Agil 1120x180

„Što se tiče setve ozime pšenice možemo reći da je ona posejana u tri roka. Prvi rok je bio tokom prve dekade oktobra, drugi posle 25. oktobra do 10. novembra i treći rok setve posle toga. Usevi koji su posejani u tom prvom roku sada se nalaze u fazi bokorenja, oni usevi iz drugog roka setve su u fazi nicanja i prvog lista, a usevi posejani u trećem roku još nisu nikli.“

Agrosaveti - Stanje ozimih useva u Vrbasu 03Usevi su sada u različitim fazama. Na parcelama koje su posejane tokom novembra meseca, pšenica je tek u fazi nicanja, te se sada svi nadaju blagoj zimi kako ne bi došlo do izmrzavanja, dodaje naš sagovornik. Međutim, bilo je i onih koji su probleme sa sušom tokom setve rešili navodnjavanjem, pa se ta pšenica sada nalazi u fazi bokorenja.

BioPlug 728x90px

„Mi smo navodnjavali nakon setve u tri navrata po 10 milimetara. Pšenica je nikla zadovoljavajuće i sada se nalazi u fazi bokorenja,“ kaže agronom Milorad Ranisavljev.

PROČITAJTE I...  Setva DEKALB hibrida kukuruza u raž

Sačekati sa zaoravanjem useva pod uljanom repicom

Što se tiče uljane repice u ataru se mogu videti i veoma dobri usevi, ali i oni koji su toliko loši da proizvođači ozbiljno razmišljaju o zaoravanju istih. Međutim, Vladimir Rankov savetuje da je najbolje ipak sačekati mart mesec, pa tek onda doneti tako značajnu odluku.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Stanje ozimih useva u Vrbasu 02„Oni proizvođači koji su uspeli posejati uljanu repicu u prvim rokovima setve, te biljke se sada nalaze u fazi lisne rozete i bez problema će prezimiti. Međutim, puno je loših useva, ali savetujem da proizvođači ipak sačekaju mart da vide šta će se desiti i tek tada da pristupe zaoravanju.“

Veliki broj glodara u atarima

Ono što je sada veoma važno i neodložno, jeste tretiranje useva protiv glodara čije prisustvo je primećeno u velikom broju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Stanje ozimih useva u Vrbasu 01„Primećen je veliki broj glodara, prave kolonije u atarima. Mora se primeniti tretiranje protiv njih i to će biti potrebno uraditi u više navrata. Posebno ih ima tako gde je predusev bio suncokret ili kukuruz. Parcele se sada moraju obići i što pre krenuti u borbu protiv glodara,“ kaže Vladimir Rankov iz PSS Vrbas.

PROČITAJTE I...  Bliži s žetva uljane repice, prinos prosečan

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstAktivnosti savetodavnih službi u zimskom periodu
Sledeći tekstSavetovanje voćara u Novom Sadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime