Aktuelno: Stanje ozimih useva u Braničevskom okrugu

0
211
Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 04

Stanje ozimish useva u Braničevskom okrugu je šaroliko. Tačnije ono zavisi od toga koliki broj tretmana su poljoprivrednici odradili: jedan, dva, ili ni jedan.

Kalif-480-EC-1038x172

“Oni usevi na kojima nije urađen niti jedan tretman su u 90% slučajeva već propali. Tamo gde je urađena jedna zaštita u pravo vreme, na takvim usevima se još uvek drži zelena masa. Imaće odakle da se nalije zrno, ali sledi problem sa fuzarijumom, pitanje je kolike posledice će ostaviti.” – kaže dipl. ing. Jovica Jurišić iz Poljoprivredno stručne službe Požarevac.

BASF - Systiva-1068x172px

Oni poljoprivrednici koji su imali samo jedan tretman, sada ne mogu mnogo toga da nadoknade. Ono što jedino mogu da ako se na listu pojavi patogeni znak, da tretiraju i na taj način da sačuvaju bar postojeći prinos, ističe Jurišić.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 03

Ima logik uraditi i treći tretman?

Nakon višenedeljnih obilnih padavina, sledi toplije vreme, sa visokim temperaturama, što može ostaviti dodatne posledice na žitima. Posebno će do izražaja doći posledice od fuzarijuma.

BASF - Butisan-1068x172px

Osim toga, sa višim temperaturama može da se na zastavičaru pojavi neka zakasnela rđa, te je preporuka uraditi i taj treći tretman.

BASF - Caramba-1068x172px

“Neka preporuka je za pšenice koje jesu u dobroj kondiciji, uraditi treći tretman, zadržati tu lisnu masu, i na taj način produžiti period nalivanja. Za to mi preporučujemo preparat Custodia, zbog svoje efikasnosti i održavanja zelenog efekta.” – savetuje dipl. ing. Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

Svaki dan produžetka zelene mase će doprineti i količini i kvalitetu zrna, dodaje naš sagovornik.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime