Aktuelno: Stanje ozimih useva u Braničevskom okrugu

0
345
Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 04

Stanje ozimish useva u Braničevskom okrugu je šaroliko. Tačnije ono zavisi od toga koliki broj tretmana su poljoprivrednici odradili: jedan, dva, ili ni jedan.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Oni usevi na kojima nije urađen niti jedan tretman su u 90% slučajeva već propali. Tamo gde je urađena jedna zaštita u pravo vreme, na takvim usevima se još uvek drži zelena masa. Imaće odakle da se nalije zrno, ali sledi problem sa fuzarijumom, pitanje je kolike posledice će ostaviti.” – kaže dipl. ing. Jovica Jurišić iz Poljoprivredno stručne službe Požarevac.

BASF - Systiva-1068x172px

Oni poljoprivrednici koji su imali samo jedan tretman, sada ne mogu mnogo toga da nadoknade. Ono što jedino mogu da ako se na listu pojavi patogeni znak, da tretiraju i na taj način da sačuvaju bar postojeći prinos, ističe Jurišić.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 03

Ima logik uraditi i treći tretman?

Nakon višenedeljnih obilnih padavina, sledi toplije vreme, sa visokim temperaturama, što može ostaviti dodatne posledice na žitima. Posebno će do izražaja doći posledice od fuzarijuma.

PROČITAJTE I...  Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

Osim toga, sa višim temperaturama može da se na zastavičaru pojavi neka zakasnela rđa, te je preporuka uraditi i taj treći tretman.

“Neka preporuka je za pšenice koje jesu u dobroj kondiciji, uraditi treći tretman, zadržati tu lisnu masu, i na taj način produžiti period nalivanja. Za to mi preporučujemo preparat Custodia, zbog svoje efikasnosti i održavanja zelenog efekta.” – savetuje dipl. ing. Ljubiša Pakalović iz kompanije Adama.

Svaki dan produžetka zelene mase će doprineti i količini i kvalitetu zrna, dodaje naš sagovornik.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime