Proizvodnja mladog krompira u Begeču

0
1766
Agrosaveti---Proizvodnja-mladog-krompira---Begec---03

Proizvodnja mladog krompira Mirka Pekar iz Begeča već godinama se radi na 20-ak hektara. Seje beli i crveni, a osim brojnih detalja kada je agrotehnika u pitanju, naš domaćin kaže da je ipak najvažnije posejati original seme.

Spyrale Adama 1120x1080

“Čim je seme sertifikovano, znači nema bolesti, veći je prinos, lepše su krtole. Nekada smo i mi sejali naše seme, ali to nije to. Puno para se uloži, a prinos ne bude zadovoljavajući, tako da se ne isplati.” – kaže Mirko Pekar iz Begeča.

A baš kada spominjemo prinose, naš domaćin kaže da on po dužnom metru u početku ima kilogram krompira, što je zadovoljavajuće. Smatra da je sve ispod 10-11 tona, nerentabilno. Ono što Mirkovu proizvodnju čini još rentabilnijom, jeste to što na svojim parcela tokom godine uvek ima dva useva.

LIBRETO 1120x180

“60% zemlje mi je u zakupu, te se trudimo da je maksimalno iskoristimo, kako bi sve to imalo smisla. Znači, mi radimo mladi krompir, pa posle njega šargarepu, koja nam je i glavna kultura. A radimo i pšenicu i soju, zbog plodoreda.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Trenutna cena junadi tovljače vodi u ekonomsku propast

Agrosaveti---Proizvodnja-mladog-krompira---Begec---01

Baš kada je mladi krompir bio spreman za vađenje, usledile su obilne i svakodnevne kiše. Tto je veoma otežalo poslove, a ugrožene su i krtole koje usled zadržavanja vode, jednostavno trule. Naš domaćin praktikuje velike bankove, koji su ocediti, što svakako spašava krompir, ali otežava traktorima prohodnost, jer se voda sliva u redove.

“Problem su pre svega bili hladni dani, slabije je napredovao i stalo je mokro. Tamo gde voda leži, tamo je krompir već truo. E ja imam bankove, pa se voda cedi, tako sačuvam krtole. Ali problem je bila hladnoća, trebao je već biti krupniji, a da ne pričam da je krompir već trebao biti povađen u većem procentu, ali nismo mogli ulaziti u parcele.” – priča nam Mirko.

NAKON KIŠE, SLEDI SUNCE I PLAMENJAČA

Nakon kišovitog vremena, najavljene su visoke temperature, što će apsolutno stvoriti idealne uslove za bolesti. Međutim, naš domaćin češće radi zaštitu i to sa prepatarima koji imaju nula dana karencu, te smatra da kod njega neće biti većih problema sa plamenjačom.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja sira u selu Martinci

Agrosaveti---Proizvodnja-mladog-krompira---Begec---02

Mirko proizvodi samo mladi krompir iz više razloga. Jedan je to što nakon krompira seje šargarepu, a drugi kvalitet zemljišta sa kojim raspolaže. Naime, na zemljištu u Begeču se ne može postići prinos starog krompira ni blizu 50 tona, a sve manje od toga je neisplativo, kaže Mirko. Sa druge strane, cena mladog krompira je trenutno oko 50 dinara, kupaca ima, te ni prodaja nije problem. A kada pričamo o matematici, naš domaćin kaže da je sve u postizanju većih prinosa. Tada računice ima.

“To je nekih 4-5 tona po jutru. Svakim danom mladi krompir napreduje, daje više. Ali tako i cena pada. Bila je 100 dinara, pa je sad 50 dinara. Ali to onda nadomesti prinos, takva je računica. Ako iz početka imaš kilogram po dužnom metru, to je dobro.” – kaže Mirko Pekar.

Naš domaćin praktikuje da do 10. jula izvadi sav krompir, kako bi do 1. avgusta na tim parcelama posejao šargarepu. Ove sezone se sa vađenjem mladog krompira već uveliko kasni zbog kiša, te ih u narednom periodu čekao veliki posao.

PROČITAJTE I...  Navodnjavanje kao imperativ za dobar prinos: Šta možemo naučiti od Italije

Prethodni tekstAktuelno: Stanje ozimih useva u Braničevskom okrugu
Sledeći tekstProizvodnja rojeva u selu Oparić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime