Bonsai drvo: Savladajte veštinu gajenja minijaturnog drveća

0
848
bonsai
Foto: Pixabay

Bonsai je japanska umetnička forma uzgoja i definiše sve minijaturne vrste drveća koje se gaje u saksijama pomoću posebnih metoda za kontrolu njihovog rasta. Mnogi bi voleli da imaju bonsai, ali se ne usuđuju da ga kupe, jer nisu sigurni kako da ga neguju. Iako nega bonsai traži nešto više pažnje, jednom kada se ovlada osnovnim principima postaje jednostavna.

Adama Asorbital 1120x180

Bonsai je izraz koji potiče iz japanskog jezika i doslovce znači „posađen u saksiji“. Ovaj izraz odnosi se na praksu uzgoja velikih biljaka, naročito drveća, na način da se spreči njihov pun rast već se drvo namerno održava patuljastim.

Koncept patuljastih vrsta drveća i žbunja relativno je raširena pojava u svetu baštovanstva. Neretko se određene vrste voćaka odgajaju tako da budu polupatuljaste ili patuljaste vrste koje dostignu tek jednu polovinu ili čak samo jednu trećinu svoje uobičajene veličine kako bi zadovoljile uslove intenzivne voćarske proizvodnje ili potrebe voćarstva u urbanim sredinama, na malom prostoru.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Međutim, za bonsai se ne može reći da je to tek obično patuljasto drvo već pre minijaturna verzija drveta koje je gajeno, orezivano i podizano na način da izgleda kao smanjena verzija istog drveta u njegovoj punoj veličini.Ovakve vrste često imaju magičan, gotovo bajkovit karakter, te otuda popularnost i renome bonsaia kao botaničke forme.

Posebna nega i pažnja koju je ovom drvetu potrebno posvetiti odnose se prevashodno na značaj stvaranja što boljih uslova kakve je za razvoj imala i reznica iz koje je drvo nastalo, a podrazumevaju obezbeđivanje neophodne svetlosti, vlage i prihrane zemljišta za živahnost i dugovečnost biljke. Odgovarajuće orezivanje takođe je od velike važnosti kako bi se održao oblik drveta i podstaklo cvetanje i plodonošenjeu pravo vreme, navodi The spruce.

1120x180px

Odabir tipa bonsaia

Odgovarajuća vrsta bonsaia, prilagođena uslovima čuvanja, učiniće negu oko drveta efikasnijom. Pojedini varijeteti bonsai, poput fikusa i krasule spadaju među one kojima nije potrebna posebna nega. Izbor se takođe može napraviti i između listopadne, suptropske ili tropske vrste drveta bonsaia.

Gajenje napolju ili unutra

Ukoliko je u pitanju listopadni varijetet, ovaj bonsai će bolje napredovati ako se gaji napolju, izložen prirodnim vremenskim uslovima kojima je prilagođen. Sa druge strane, ako se listopadni bonsai drži u zatvorenom prostoru, drvo neće biti izloženo hladnim vremenskim uslovima, u meri koja mu je neophodna tokom zimskog perioda mirovanja, što predstavlja važan segment životnog ciklusa biljke.

Adama Soratel 1120x1080

Bonsaiu će, takođe, prijati postepena povećana izloženost Suncu koja se prirodno dešava kao posledica smene godišnjih doba. Ipak, čak i bonsai prilagođen spoljašnjim uslovima gajenja potrebno je zaštititi od vetra, jake kiše i snega stavljanjem pod nadstrešnicu ili unošenjem unutra dok loši vremenski uslovi ne prođu.

Za tropski bonsai, hladna zima tek može biti pogubna, te je preporučljivo držati ga u sobi nekoliko meseci, sve dok opasnost od mrazeva ne prođe. U uslovima sobnog držanja, mora se voditi računa da zemlja u saksiji bude vlažna kao i da u prostoriji postoji odgovarajuća vlažnost vazduha, što je posebno važno tokom trajanja grejne sezone.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
bonsai
Foto: Pixabay

Voda i vlažnost

Jedna od najzahtevnijih stavki u uzgoju bonsaia jeste pronalaženje prave mere zalivanja i održavanja vlažnosti vazduha. Uobičajeno, bonsai se gaji u malim saksijama, bez previše prostora za đubrenje zemlje i za zadržavanje vode. Kako bi se napravio podesan mikroklimat za uzgoj bonsaia. potrebno je stalno nadziranje uslova, odgovarajuće zalivanje i orošavanje.

Zalivanje je bolje sprovoditi prema potrebi nego prema unapred određenom rasporedu. Ovo je naročito važno kod bonsaia koji se drže kao sobne biljke, jer se tiome oponašaju vremeski uslovi koji vladaju u prirodi. Kako bi se obezbedila dovoljna količina vlage, pored bonsai drveta je preporučljivo postaviti plitak sud sa vodom. Provetravanje, kojim se obezbeđuje prodor svežeg vazduha u prostoriju takođe pomaže održavanju odgovarajućeg nivoa vlažnosti.

Adama Tomigan XL 1120x180
bonsai
Foto: Pixabay

Svetlost

Unosenje bonsai drveta u zatvoren prostor tokom zime podrazumeva obezbeđivanje biljci dovoljne količine svetlosti. Tokom zime, u uslovima manjka dnevne svetlosti, jačina sunčevih zraka je daleko jača napolju nego unutra. Stoga je tokom zime, za bonsai, najbolje mesto osunčan prozor pored kojeg će primiti nekoliko sati dnevne svetlosti. Ukoliko je u pitanju suptropski ili tropski varijetet bonsaia, posebno je važno izbeći promajna mesta kako hladnoća ne bi oštetila lisnu masu.

Bonsai može dobro napredovati čak i ako se drži kao sobna biljka tokom čitave godine, ukoliko su mu potrebe za vodom i svetlošću zadovoljene. Ipak, kod ovakvog načina gajenja, dobro bi bilo povremeno izneti bonsai napolje, na svež vazduh, izložiti ga prošaranim sunčevim zracima i rominjajućoj kišici kako bi biljka povratila krepkost.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj konja u Belegišu
Sledeći tekstSavremena proizvodnja JABUKA i MALINA u selu MIROSALJCI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime