Savremena proizvodnja JABUKA i MALINA u selu MIROSALJCI

0
200

Ariljski kraj najpoznatiji je po malini, koja je simbol i zaštitni znak ovog kraja. Skoro svako domaćinstvo ima barem po nekoliko špalira crvenog zlata, kako se u narodu odomaćio naziv za malinu. Zbog povoljnih agroekoloških uslova voćarska proizvodnja predstavlja glavnu okosnicu poljoprivredne proizvodnje u ovom selu Srbije. Dragan Vasiljević, iz planinskog sela Mirosaljci, pored maline uspešno uzgaja i jabuke i to uz pomoć najsavremenijih tehnologija u proizvodnji. U posao je uključena cela porodica, Dragan sa suprugom i troje dece. Zahvaljujući jabukama i marljivom radu, deca su iškolovana u Beogradu, kaže naš sagovornik.

Adama Asorbital 1120x180

U sušnoj godini kao što je bila prošla i kao što će najverovatnije biti i ova, sistemi za navodnjavanje i protivgradna mreže igraju ključnu ulogu. Prosečan rod u godini za nama kretao je oko 80 tona po hektaru, što je odličan rezultat, ali će ove godine on biti nešto slabiji od očekivanog. Nadmorska visina i specifičan klimat određuju i vreme berbe, koja u ovom delu Srbije počinje nešto kasnije nego u ostalim krajevima.

Svi voćari tvrde da bez stajnjaka u voćnjaku nema ni dobrog roda. Prilikom formiranja mladih zasada njegova upotreba je skoro pa obavezna, jer ništa drugo ne može tako dobro da nahrani mlad voćnjak. Upotrebom prirodnog đubriva poboljšava se struktura zemlje što za krajnji cilja ima povećanje roda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dragan kaže da bi bez subvencija države ulaganja u poljopivredu bila znatno manja. On redovno koristi podsticaje koji mu omogućavaju da svoju proizvodnju svake godine podiže na jedan viši i bolji nivo. Bez njih, teško bi mogao da se počinje bilo kakav posao, jer je nabavka opreme, stubova, mreža, sadnica i zalivnih sistema veoma skupa. Delovi zasada koji nisu pokriveni mrežama, osigurani su od grada i drugih vremenskih nepogoda.

PROČITAJTE I...  Skladištenje jabuka: Ovako se čuva svežina i do 7 meseci

Pre nešto više od mesec dana ovaj kraj je zahvatilo nevreme, koje je nanelo nesagledive posledice voćarima.

Adama Tomigan XL 1120x180

Organizovanog otkupa, kao ni zadruge u ovom kraju nema. Jabuka se uglavnom čuva i skladišti dok cena ne bude na nivou koji bi mogao da zadovolji voćare. Novonastala geopolitička dešavanja i previranja u svetu, u velikoj meri su poremetila tržišne uslove koji su bili na snazi prethodnih godina.

Prethodni tekstBonsai drvo: Savladajte veštinu gajenja minijaturnog drveća
Sledeći tekstRiblja pamet

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime