Letnja nega travnjaka: Radovi koji se ne propuštaju

0
565
travnjak
Foto: Pixabay

Ako želite da imate travnjak poput tepiha, zdrav i bez „ćelavih“ mesta, morate da ga održavate tokom leta. Jednom kada se nauče osnove, lako ga je održavati i istovremeno uživati u njegovoj lepoti i mekoći. Ovo su osnovni saveti koje ne bi trebalo zanemariti. 

Adama Maganic 1120x180

Prihrana i košenje

Ukoliko imate travu „tople sezone“, početkom leta je neophodno da se pođubri, što će travu da podstakne na rast, a travnjak će da bude gust i zdrav. Pored toga, prihranom u pravo vreme obezbedićete da trava bude otpornija na toplotu i sušu.

Međutim, ako nanesete previše đubriva, rizikujete da sagorite travnjak. Tokom juna i jula trava već ulazi u stres, pa budite oprezni kada primenjujete đubrivo, a najbolje je da koristite ono koje je formulisano za letnju prihranu i tačno da sledite uputstva sa pakovanja.

MPS baneri II

Ako imate travnjak „hladne sezone“  – ne prihranjujete ga leti, već u proleće ili u jesen. Drugo, podesite kosilicu na visoko košenje. Trava se sada kosi visoko, kako bi se podstakao snažan rast korena i tolerancija na toplotu. Viša trava pruža više hlada i sprečava klijanje korova i nadmetanje sa travom.

PROČITAJTE I...  Trava za minimalno održavanje

Proverite obavezno oštrinu noževa na kosilici, jer će tupi noževi da istrgaju i usitne travu umesto da naprave čiste rezove, što će da je učini osetljivom na gubitak vlage.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Insekti i korovi

Što se tiče insekata, oni sada naleću punom snagom. Imajte na umu da neće svi insekti da naštete travnjaku. Ali, ima onih koje će da uzrokuju uvenuće i takozvana „ćelava“ mesta, te morate delovati. Ukoliko primetite takve pojave na travnjaku, obavezno morate primeniti neki tretman, jer će štetočine nastaviti da se hrane travom. Pored toga, polagaće jaja u njoj i uveličavati svoju populaciju koja će nastaviti da se gosti travom. Možete i preventivno da upotrebite sredstva za tu namenu, a obavezno ih koristite isključivo prema uputstvima sa pakovanja.

Ukoliko se odlučite da uklanjate korov sa herbicidima, koristite one koji ciljano uklanjaju širokolisne korove, ali ostavljaju travu nepovređenom. Ako možete ručno da iščupate korov, razmislite o tome, pre nego što krenete put herbicida.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Zalivanje

Sredinom leta zalivajte travnjak dugo, ali ne često. Naime, suša će da crpi vlagu iz zemlje. Međutim, ako ima konstantno puno vlage, ispravanja će da dovedu do uvelih vlati trave, smanjenog rasta izdanaka i korena, i veće podložnosti štetočinama i bolestima.

PROČITAJTE I...  Dolomite STARO ZA NOVO ZAMENI I UŠTEDI

Da biste ovo izbegli, potrebno je temeljno zalivati travnjak otprilike jednom do dva puta nedeljno. Voda bi trebalo da dosegne dubinu 10-15 cm. Najlakše je da proverite tako što ćete gurnuti šrafciger u zemlju. Ako naiđete na veliki otpor – treba više da zalivate. Ako prelako klizi u zemlju, treba manje zalivati.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Travnjak je najbolje zalivati rano ujutro, pre izlaska jakog sunca. Trava će imati vremena da upije vlagu, pre nego što je sunce isuši. Takođe, obratite pažnju na vremensku prognozu, jer ne želite da zalijete travnjak, a onda još i kiša da padne.

Izvor:  This old house

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstFestival pirotskog ćilima od 21. do 26. avgusta u Pirotu
Sledeći tekstPopravka zabarenog zemljišta za podizanje voćnjaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime