Dan polja kompanije KWS u Bečeju

0
1323
Agrosaveti - Dani polja kompanije KWS 01

I ovaj septembar već tradicionalno u kompaniji KWS rezervisan je za prezentacije hibrida i druženje sa proizvodjacima na oglednim poljima širom zemlje. Tako je bilo i ovog septembra, pa je nakon Dana polja u Pančevu, organizovan i veliki, regionalni Dan polja u okviru Doradnog centra u Beceju.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Dani polja kompanije KWS 04

Iako je ova sezona, kada je proizvodnja kukuruza u pitanju, lošije startovala, sam finiš je izuzetno dobar, te se može reći da ovo jeste godina kukuruza, kaže dr Zdravko Hojka iz kompanije KWS. Akcenat je stavljen na dve grupe kukuruza, a jedna je Clima Control 3.

Godina kukuruza

„To su hibridi koji imaju izraženu tolerantnost na sušu, što ove godine nije bio slučaj, ali mislim da ih proizvođači moraju imati u setvenoj strukturi, jer ne znamo kakva će biti naredna godina. A dobre prinose daju i u ovakvim godinama, svakako.“

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Agrosaveti - Dani polja kompanije KWS 02

Druga grupa hibrida u kompaniji KWS je Zrno plus iz grupe 300 i 400 koja je namenjena intenzivnijoj proizvodnji i kombajniranju, hibridi koji daju visoke prinose sa niskom vlagom. A to je osobina koju svi proizvođači posebno vole, kaže poljoprivredni proizvođač Svetoza Murgaški koji je istakao da posebno poštuje ogledna polja koja se ne navodnjavaju.

Agrosaveti - Dani polja kompanije KWS 05

„Volim da vidim oglede koji se ne navodnjavaju, to je realnija slika, jer je malo onih koji navodnjavaju kukuruz, to se jednostavno ne isplati. Biram hibride koji brzo otpuštaju vlagu, jer na ovako nisku cenu, još kad odbiju vlagu to nije to. Ovo nije rekordna godina za kukuruz, dobra je, ali nije rekordna, treba biti realniji. Biće parceela i sa 100 meteri, a biće i sa 150…“, kaže Cveta Murgaški.

BioPlug 728x90px

Upotreba dronova u poljoprivredi

Na ovom oglednom polju prisutni su mogli da vide 16 hibrida kukuruza u okviru kojih se nalaze i neki novi koji će se u prodaji naći već sledeće godine. Ono što je takođe bilo interesantno svim prisutnima jeste i prezentacija upotrebe dronova u poljoprivredi.

Agrosaveti - Dani polja kompanije KWS 07

Naime, kompanija KWS i Agremo sproveli su jedan projekat na teritoriji Srbije i Rumunije u okviru kojeg je nadzirano oko 8000 hektara, a sve u cilju dobijanja preciznih podataka čijom analizom se dobija jasnija slika o svakoj proizvodnji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

A to znači da pomoću dronova možete dobiti precizne podatke o npr. sklopu biljaka, proceni prinosa, blagovremenijem i efikasnijem suzbijanju korova, adekvatnijem đubrenju, što sve zajedno doprinosi racionalnijim troškovima i većoj zaradi.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUdruženje vinogradara i voćara „Boronj“ iz Čuruga
Sledeći tekstOrgansko povrtarstvo u selu Gložan

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime