DEKALB SMART KALKULATOR

0
569
Agrosaveti---Dekalb-Kalkulator

ODREDITE OPTIMALAN SKLOP ZA SETVU KUKURUZA

DEKALB SMART KALKULATOR je od ove godine dostupan domaćim ratarima. To je alatka koja pomaže domaćim poljioprivrednicima u odabiru hibrida kukuruza. Pored toga, on uz kalkulaciju uz specifične uslove terena korisnika daje preporuku i za gustinu setve.

O čemu se zapravo radi?

U poslednjih nekoliko godina rađena su testiranja na ogledima sa DKC hibridima. Cilj je uspostavljanje veze između prinosa, gustine biljaka i strukture zemljišta na kom se vrši ispitivanje. Posle brojnih pojedinačnih ogleda na širokoj mreži došlo se do preporuke za domaće ratare. Na osnovu tipa zemljišta kao i očekivanog nivoa prinosa kalkulator proračunava optimalni sklop za setvu.

Kvalitetno i veoma plodno zemljište zahteva velika ulaganja i gušće sklopove kako bi prinos bio visok. Sa druge strane, u uslovima kada je potencijal zemljišta niži, manja gustina u setvi će smanjiti troškove i stres koji biljke trpe. Krajnji rezutlat će biti dobar prinos. U oba slučaja povrat ulaganja je maksimalan jer se uzima u obzir i gustina setve i potencijal zemljišta.

PROČITAJTE I...  Promet roba na produktnoj berzi od 19. do 23. novembra 2018.

Agrosaveti---Dekalb---Kalkulator

Prilagođavajući gustinu setve potencijalu zemljišta u mogućnosti ste da dostignete optimalne rezultate. Sve to bez nepotrebanog stresa biljkama i umanjenih prinosa.

Gustina setve je različita zavisno od hibrida i uslova koje zemljište pruža. Svaki hibrid se drugačije ponaša u različitim uslovima proizvodnje i gustinama setve. U DEKALB Tehnološkim Centrima, hibridi se testiraju veoma temeljno. U različitim proizvodnim uslovima i u šest različitih gustina. Na taj način prikuplja se velika količina podataka pomoću kojih se pravi naučna procena kako svaki DEKALB hibrid reaguje na različite uslove. Tako se dolazi do optimalne gustine. Koristeći ove preporuke sa lakoćom se može odrediti optimalna gustina setve za svaki hibrid zavisno od uslova, kako bi postigli maksimalan prinos.

Koji su koraci kod pristupanja SMART KALKULATORU?

Vašu jedinstvenu preporuku potražite na web adresi www.dekalb.co.rs/kalkulator. Potrebno je odgovoriti na nekoliko pitanja nakon čega se kreira preporuka za vaše površine. Preporučuje se gustina kao I broj potrebnih vreća za unetu površinu zemljišta.

  1. Treba da odaberete Vaš tip zemljišta.

  2. Unesete Vaš prosečan prinos u poslednjih 3-5 godina(u tonama/ha).

  3. Odaberite hibrid ili pustite da vam Dekalb preporuči hibrid prema FAO grupi koju želite da sejete.

  4. Unesite površinu vaše parcele u hektarima (ha).

  5. Na kraju obavezno Sačuvajte SMART preporuku za setvu zajedno sa tabelom setve.

Agrosaveti---DKC-kalkulator

DEKALB SMART KALKULATOR se oslanja na napredne podatke dobijene iz velikog broja ogleda. Nudi vam preporuke u cilju ostvarivanja maksimalnog prinosa.

PROČITAJTE I...  Šumadijski ratari nezadovoljni cenom kukuruza

Ukoliko sejete DKC hibride ili planirate da ih posejete po prvi put, SMART KALKULATOR će vam biti od pomoći.

Kliknite da saznate više www.dekalb.co.rs/kalkulator

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime