Ratarska proizvodna godina u Mačvi, očekivalo se više

0
358
Agrosaveti---ratarska-godina-u-Macvi---01

U Mačvi na teritoriji četiri opštine koje pokriva Poljoprivredna stručna služba Šabac, a to je oko 165 hiljada hektara obradive zemlje, i ove godine dominirao je kukuruz na oko 60 hiljada hektara. Zatim oko 25 hiljada hektara pod strnim žitima, oko 6-8 hiljada pod sojom itd. Iako je u jednom momentu godina delovala kao idealna, u daljem toku vegetacije se pokazalo da baš i nije tako, kaže Darko Simić iz PSS Šabac.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“750 mililitara padavina nije loša količina padavina za sve kulture, ali ako su one nepravilno raspoređene, a bile su, onda možemo da pričamo čak i o problemu. Što se tiče strnih žita, bili su dobri rezultati, skoro da nije bilo ipsod 7 tona.” – kaže Simić.

SUNCOKRET NIJE DAO ZAVIDNE REZULTATE

Skidanje suncokreta je pri kraju, a ova uljarica je u Mačvi bila posejana na oko 5-6 hiljada hektara. Prema rečima našeg sagovornika, proizvođači su očekivali daleko više od onoga što je vaga izmerila.

Sultan 1120x180

Agrosaveti---ratarska-godina-u-Macvi---02

“Rezultati na suncokretu nisu zavidni, neki prosek je 3 tone-3,2 tone po hektaru, gornji pik. Sunokret insistira na velikom broju sunčanih sati, a bilo je padavina u momentu kada mu je trebalo samo sunce.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Ove godine rekordan rod kukuruza

U MAČVI NERETKO ZALIVAJU I KUKURUZ

A da li će ovo onda biti godina kukuruza? Pa godina neće biti rekordna, već prosečna, ali u Mačvi su se pojavili i proizvođači koji zalivaju kukurz, dodaje naš sagovornik.

LG 1120x185px

“Kada je u pitanju kukuruz, situacija je šarena. Ima zaista dobrih, negde i zalivaju, to se ovde neretko javlja. Uglavnom natapaju, ali imamo domaćina koji i zaliva kap po kap. Taj domaćin očekuje 15 tona suvog zrna po hektaru. Ovde u Mačvi zaista postoji dosta vodnog kapaciteta, mačva praktično leži na jezeru, to samo treba iskoristiti.” – ističe Darko.

Što se soje tiče, ona se u ovom delu Srbije dosta seje, te je valja spomenuti, ona je imala fitopatogenih problema, zbog susreta vlažnih i sunčanih dana, te ni prinos neće biti onaj koji se očekivao, kaže Simić.

Neoram 1120x1080

Agrosaveti---ratarska-godina-u-Macvi---03

“PAMETNA” PRIHRANA VEOMA VAŽAN SEGMENT PROIZVODNJE

Inače, naš sagovornik dosta energije troši na priču o pametnijem đubrenju parcela u Mačvi, jer se samo na taj način prihrana može nazvati ekonomski opravdanom.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva 2020.

“Mi smo kao PSS, zahvaljujući Ministarstvu, nabavili aparaturu koja kontroliše primenu azota, dakle, elementa koji je nosilac prinosa. Ko god je od proizvođača jednom đubrio na osnovu te analize, pojavio se kod nas i dogodine. Bez toga više ne ulazi u proizvodnju. Imam sjajan primer. Čovek je uspeo na veoma lošem zemljištu postigao mnogo bolje rezultate nego na daleko boljem zemljištu. A šta je radio? Pa dao je biljci hranu kad treba i koliko treba. U odnosu na njegovo okruženje dobio je puta dva, dakle duplo više. Na 10 hektara pšenice, uštedeo je dve tone ANA, a to je samo preusmerio na kukuruz kasnije.” – kaže Simić.

Timac AGRO Tečna đubriva

Smisla ima samo adekvatna prihrana, odnosno ne bacati đubriva na pamet, već uraditi analizu i zemlji dati baš ono što joj i nedostaje, podvlači Simić.

Prethodni tekstPotrebno izmeniti uredbu o podsticajima za tov junadi
Sledeći tekstPrinos soje ispod proseka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime