Kako oterati krtice i voluharice iz bašte i dvorišta

0
39798
kritce krticnjak voluharice
Foto: Pixabay

Voluharice prave štetu u baštama i dvorištima jer se hrane biljnom hranom. Krtice se hrane kišnim glistama, crvićima, larvama i insektima, ali mogu slučajno da oštete biljke kopajući tunele u potrazi za hranom, tako što će koren biljaka bukvalno da visi u vazduhu krtičinog kanala. Narušavanje estetike travnjaka im je zajednička crta. U nastavku je par sugestija kako možete da ih oterate.

Adama Maganic 1120x180

Krtice vole vlažno tlo u kojem su aktivni razni crvići, insekti i kišne gliste, zbog čega se iznenada pojavljuju u rano proleće ili kasnu jesen, kada se tlo ohladi, a vlažno je.  Tokom letnjih meseci područja bašte koja se redovno zalivaju sklonija su aktivnosti krtica.

Voluharicama odgovara duga i topla jesen, blaga zima i suvo proleće. Zato voluharice nazivaju periodičnim štetočinama. Hrane se biljnom hranom. Odgovorne su za izjedanje korena, lukovica, gomolja, cveća, korena voćki. Naročito im odgovara korenasto i krtolasto povrće.

Paradajz 1120x180

Na travnjacima su voluharice brojnije u odnosu na krtice. U plastenicima su prisutne uglavnom krtice.

Krtice su zakonom zaštićene i zabranjeno je da se ubijaju. Ako niste znali, krtičnjak može biti veoma koristan, zato sugerišemo da obavezno pročitate: Sledeći put kad vidite KRTIČNJAK – ne očajavajte, iskoristite ga!

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako oterati krtice i voluharice

Da biste oterali krtice jedan od najboljih načina je da stavite u tunel nešto što smrdi. To može da bude talog kafe, ricinusovo ulje pomešano sa kajenskim biberom ili kuglice naftalina, cimet, kora limuna. Drugi način da ih oterate je sadnja narcisa i nevena po obodu bašte ili dvorišta.

Što se tiče voluharica, obradom zemljišta se uklanja biljni pokrivač i uništavaju tuneli kojima se kreću. Zatim, mogu se koristiti biljni repelenti koji im smetaju kao što su beli luk, mlečika, crna ribizla, narcis.

Krompir 1120x180

Treći način je da sakupite dlake psa ili mačke, nagurate u rupe i zalijete. Postoje svedočenja baštovana da ovo deluje, prvenstveno jer su psi i mačke predatori koji love krtice i voluharice, a one to dobro znaju i prepoznaju njihove mirise.

Na kraju ćemo spomenuti preparat koji postoji na našem tržištu, a deluje na krtice, voluharice i poljske miševe. U pitanju je nemački proizvod pod nazivom Detia wuhlmausgas. On deluje iritirajuće, a nije opasan po kućne ljubimce i divljač. Štapom se pronađe otvor u humci i sipa se u hodnik 5-20g ovih granula. One oslobađaju gas koji ima nepodnošljiv miris za glodare i krtice i oni napuštaju to područje. Dakle, gasovi ih neće ubiti, već oterati. Treba tretirati sve otvore.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Naravno, najveći uspeh može da se postigne kombinacijom više mera odbrane.

Reference: Country living, RHS, Dr Marina Vukša, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Zemun

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstLekovita moć HRASTA: Div koji leči svojim lišćem, korom i plodom
Sledeći tekstŽena u stočarstvu: Vodi farmu krava, učestvuje na izložbama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime