Lekovita moć HRASTA: Div koji leči svojim lišćem, korom i plodom

0
8405
hrast zir
Foto: Pixabay

Hrast je drvo koje pruža niz koristi čoveku od davnina. Koristi se za ceremonije, ishranu, lekove, za gradnju. U mnogim tradicijama hrast se poštuje kao sveto drvo. Koliko je hrast, zapravo, lekovit saznaćete u ovom članku.

Adama Asorbital 1120x180

Hrastovi su se vekovima koristili kao lek, a njihovi plodovi kao hrana. Mnoga indijanska plemena koristila su hrast za lečenje krvarenja, tumora, oteklina i dizenterije. Evropski herbalisti koristili su hrast kao diuretik i kao protivotrov. Prašak napravljen od korena hrasta koristio se za lečenje tuberkuloze. Listovi su koriščeni za zaceljivanje rana. Hrast je čak korišćen i kao zamena za kinin u lečenju groznice.

Lekovita svojstva hrasta nalaze se u taninima. Oni se vezuju za proteine u tkivima, što stvara barijeru otpornu na bakterijske invazije. Tanini jačaju tkiva i krvne sudove, te smanjuju upale i iritacije, posebno kože i sluznice.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Savremena naučna istraživanja potvrđuju da hrast ima sledeća lekovita svojstva: smanjuje temperaturu, može da se koristi protiv upala, kao antiseptik. Pored toga, antivirusan je, a koristi se i za uklanjanje crva i drugih parazita.

PROČITAJTE I...  Lepljiva Broćika – Besplatni lek sa njive i iz šume

Lekovitost hrasta

Delovi hrasta koji se koriste za lečenje uključuju koru, lišče i žireve.

1120x180px

Lišće može da se koristi sveže, čak i za prvu pomoć na terenu. Mogu da se omekšaju potapanjem u kipuću vodu ili kuvanjem na pari dok ne omlitave. Ako ste na terenu, listovi mogu da se smekšaju jednostavnim gužvanjem u ruci. Listovi se nanesu lokalno na zahvaćeno područje kao antiseptik, umirujuća obloga za smanjenje otoka,  iritacije kože ili manjeg krvarenja.

Jedno veliko drvo hrasta može da proizvede oko 1,000 kilograma žira godišnje. Hrastov žir je veoma hranljiv, ima manje masti i šećera nego mnogi drugi orašasti plodovi. Bogat je polinezasićenim mastima, vitaminom B6, bakrom, manganom i kalijumom. Indijanci su se u velikoj meri oslanjali na žireve za hranu. Pre mnogo godina vreće ili koševi žireva stavljani su u potoke kako bi iz njih ispirali gorke tanine, nakon čega bi mogli da ih konzumiraju.

Adama Soratel 1120x1080

Žir, takođe, može da se se natopi i u posudi. Voda gde se žir namakao postaje lekovita, jer je bogata taninima i ima antiseptička i antivirusna svojstva. Može da se koristi kao sredstvo za pranje kako bi se ublažile iritacije kože od osipa i manjih opekotina.

PROČITAJTE I...  Beli slez – gajenje i upotreba u lekovite svrhe

Kora hrasta je delotvorna kao tinktura (alkoholni ekstrakt) i kao čaj. Prokuvani čaj se koristi za lečenje krvarenja desni i kao sredstvo za ispiranje usta. Hrastova kora osušena i usitnjena u prah ranije je korišćena za subijanje krvarenja iz nosa.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kaže se da hrast ublažava lošu probavu. Koristi se za lečenje čira interno i eksterno. Uvarak ili tinktura od kore može da se koristi za smanjenje hemoroida, proširenih vena i modrica. Takođe, leči probleme sa kožom, poput osipa, iritacija ili nateklina. U tu svrhu pravi se obloga od kore ili lišća.

Kora je najlekoviti deo hrasta. Može da se skuplja u proleće od korena koji viri iz zemlje. Osušite ga i čuvate koru na hladnom i tamnom mestu. Žir se sakuplja u jesen.

Adama Tomigan XL 1120x180

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstJesenje PLAVO tretiranje u zasadima KRUŠKE
Sledeći tekstKako oterati krtice i voluharice iz bašte i dvorišta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime