Žena u stočarstvu: Vodi farmu krava, učestvuje na izložbama

0
192

Porodica Jevrić, iz sela Jabučje, tradicionalno se bavi poljoprivredom generacijama unazad. Na njihovom gazdinstvu ima ukupno 34 grla, od toga 14 muznih krava, 10 bikova, i 10 junica. Pored goveda tu su i ovce kao i nešto živine. Pravi ljubitelji životinja na svom imanju drže i jednog lepog trkačkog konja. Glavnu reč na imanju ima Vesna.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zanimljivo je istaći da krave imaju ispust, što je prava retkost na farmama u našoj zemlji. Životinje su tokom celog dana slobodne, što u velikoj meri utiče i na njihovo opšte zdravstveno stanje. Glavnu reč na imanju vodi Vesna, koja je zadužena za vođenje poslova kojih ima mnogo, pa je važno napraviti dobru organizaciju. Poznato je da je stočarstvo jedna od najizazovnijih grana u poljoprivredi, jer traži mnogo rada i odricanja.

Teška godina ostavlja posledice na proizvođače, poskupljuje hrana za stoku,pa sve što zatreba moraće da se dokupi po znatno višim cenama. Koncentrat koji dobrim delom učestvuje u obroku goveda dostigao je rekordno visoku cenu.

Adama Sultan 1120x180

Subvencije mnogo znače

Iako kasne i nisu najredovnije, subvencije mnogo znače poljoprivrednicima, ističe naša sagovornica. Veliku pomoć i dobru saradnju pruža im i Centar za razvoj poljoprivrede iz Lajkovca, u čijoj organizaciji se svake godine održava tradicionalni  sajam stoke. Vesna je zadovoljna učešćem na izložbi, ali konkurencija nije bila kao ranijih godina, jer je mnogo njih rasprodalo celokupan stočni fond i farme su se ugasile.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSS „Poljoservis“ Knjaževac

Povećana otkupna cena mleka

Na ovoj farmi, mlečni prosek, na dnevnom nivou iznosi oko 25 litara. Povećanje otkupne cene mleka i premija u zbiru daju cenu od 72 dinara, što je mnogo bolje nego ranije, a proizvođačima ostavlja mesta za zaradu.

galenika pylon 1120x85

Naša sagovornica kaže da bi volela da proširi posao i poveća broj grla na farmi. Nada se povoljnim oklolnostima za stočare i sa puno entuzijazma priča o budućim planovima porodice Jevrić.

Ćerke kao naslednici

Vesna i njen suprug Aleksandar imaju 3 ćerke, naslednice, koje im pomažu u svim poslovima na imanju. Tanja i Tijana imaju samo 10 godina, ali i bezbroj talenata. Tanja radi sve poslove, dok je Tijani uža specijalnost da potpuno samostalno i veoma precizno vozi traktor. Sva je prilika da će Tijana ostati na roditeljskom imanju da unapređuje i proširuje posao koji su roditelji započeli.

Složna i vredna porodica poput ove pravi je primer da od stočarstva ipak može da se živi pod uslovom da država daje fer uslove koji će omogućiti da se i u budućnosti bave ovim poslom.

PROČITAJTE I...  Savet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornica: Vesna Jevrić, uzgajivačica krava i ovaca iz sela Jabučje

Prethodni tekstKako oterati krtice i voluharice iz bašte i dvorišta
Sledeći tekstRobne rezerve kupuju do 150.000 tona merkantilnog kukuruza rod 2022.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime