Hibridi kukuruza za siguran prinos

0
1241
Agrosaveti---Dekalb-kukuruz

Sezona setve već je u nekim krajevima počela. Za sve one koji još nisu sigurni koje hibride kukuruza treba sejate, DEKALB podseća na svoj portfolio. Za ovu sezonu hibridi koji donose siguran prinos DEKALB preporučuje DKC4351 i DKC5075.

DKC4351 – Sigurnost pre svega!

Ovaj hibrid je prošle godine pokazao izuzetne rezultate u ogledu u Kuzminu. Spada u FAO grupu 300 i ima oznaku flex, što znači da je gustina u setvi fleksibilna. Ono što je za njega karakteristično je da ima jako brz početni porast. Otpuštanje vlage se na ogledu pakazalo izuzetno. Svoja iskustva sa DKC4351 podelio je i Branimir Živković, predstavnik DEKALB-a za region Srema.

‚‚Ono što mi je zapalo za oko jeste da je bio najprinosniji u svojoj FAO grupi 300. On je odličan izbor za one koji hoće rano, suvo zrno. Odličan je i za nešto lošije preduseve kao što je repa ili suncokret. Može da se seje nešto ređe na 70 – 75000 biljaka ili na lošijim tipovima zemljišta. Moja preporuka je da na lošije terene ide na 19-21 cm a na dobrom zemljištu naravno gušće. U ogledu je imao prinos 13 t/ha sa vlagom od 14%.‚‚ – ističe Branimir.

PROČITAJTE I...  Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

Agrosaveti---Dekalb-rezultati-ogleda

DKC5075 – Nova Zvezda!

U DEKALB-ov portfolio za ovu sezonu stigo je novi interesantni hibrid. DKC5075 svojim genetičkim potencijalom može zadovoljiti potrebe kako intenzivne tako i ekstenzivne proizvodnje. Ovaj hibrid je iz FAO grupe zrenja 450.

‚‚Ovaj hibrid se izdvojio u grupi jer može da zadovolji potrebe farmera koji traže hibrid čija je glavna odlika da nije ni previše ran ni previše kasni hibrid. Pravi hibrid za sve ratare iz Srbije koji žele da u svojoj proizvodnji imaju prvenstveno stabilne hibride. Zbog svoje stabilnosti u stresnim uslovima ovaj hibrid i nosi oznaku HD. DKC5075 u povoljnim godinama može da pruži rekordne prinose.‚‚ – ističe Dejan Nedeljković, predstavnik DEKALB-a za Južni Banat i Centralnu Srbiju.

Agrosaveti---Dekalb-rezultati-ogleda2

Zbog svoje anatomske građe zrna, odnosno tanjeg perikarpa, DKC5075 se odlikuje niskim sadržajem vlage. Ovim se svakako postiže ušteda na sušenju.

Biljke DKC5075 su srednje visine sa dobro razvijenim korenovim sistemom koji prožima veliku zapreminsku masu zemljištau uz čvrsto i stabilno stablo tolerantno na poleganje.

PROČITAJTE I...  Pčelari da prijave sumnju na trovanje neoniktinoidima

‚‚DKC5075 je hibrid sa erektivnim listovima koji značajno bolje koriste sunčevu svetlost u procesu fotosinteze na većim gustinama. Ima izraženu sinhronizaciju cvetanja za svoju FAO grupu zrenja. Formira klipove sa duboko usađenim zrnom sa tankom kočankom (šapurikom). Ovo je izraženo naročito prilikom vršidbe. Ne pravi veliki pritisak na kombajn i izuzetno se lako vrši.‚‚ – objašnjava iskustva sa ogleda Dejan Nedeljković.

Prethodni tekstTržište i izvoz meda
Sledeći tekstDržava godišnje gubi oko 36 miliona evra zbog ribokrađe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime