Jesenja setva: Zašto sejati raznovrstan sortiment

0
275

Jesenja setva ozimih kultura u punom je jeku, ratari koriste svaki dan bez padavina kako bi obavili što više posla, jer se u narednom period očekuju nove padavine. Evo i zašto struka savetuje setvu raznovrsnog sortimenta i vrsta žitarica.

Adama Maganic 1120x180

Ove godine u regionu Mačve biće posejano rekordnih 30.000 hektara. Posejane površine su veće nego prethodnih godina, kaže Darko Simić, iz poljoprivredne savetodavne službe u Šapcu.

Posle obilnih kiša stekli su se povoljni uslovi za rad u polju, tako da se spremanje njiva i sama setva odvija vrlo brzo. U narednom periodu očekuju se nove padavine, tako da poljoprivrednici žure na sve moguće načine da poseju planirano, do sada je posejano više od polovine. Iskustva iz ranijih sušnih godina, u kojima su takođe ozime biljne vrste dale bolje prinose nego prolećne, poruka su ratarima da treba uvećati površine u jesenjoj setvi, jer će ovogodišnja suša ostaviti posledice na proizvodnju u narednoj godini.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Posle skidanja kukuruza, saveti stručnjaka nalažu da se zemljište što bolje pripremi za jesenju setvu. Predsetvena priprema treba da bude što kvalitetnija. Momenat za nju će se odrediti na osnovu stanja vlažnosti zemljišta,  a do rentabilnije proizvodnje može se doći analizom zemlje i drugačijim oranjem. Agroekološki uslovi u velikoj meri diktiraju i vreme setve.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od korova

Jesenja setva u Mačvi: Najveće površine zauzima kukuruz

Ukupna setvena struktura u regionu Mačve je takva da najveće površine zauzima kukuruz, jer je Mačva pretežno stočarski i tovljčki kraj. Odmah posle kukuruza slede soja i suncokret. U skladu sa rokovima setve, sortom i uslovima za nicanje treba odabrati  i optimalnu gustinu. Optimalan rok za setvu je oko 20-og oktobra, ali je on ove godine probijen usled vremenskih uslova.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Poznato je da ozime vrste pšenica, ječam, tritikale, ovas, raž, uljana repica, ozime krmne biljke uspevaju pri nižim temperaturama, pa se i sa skromnijim zalihama vlage i uz nešto niže količine padavina može ostvariti zadovoljavajući prinos.

Savet stuke jeste da se seje raznovrsni sortiment i vrste žitarica zbog nepredvidivih vremenskih uslova.

BTZ 1120x180px

 

Preuzimanje  teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora

Prethodni tekstBordovska čorba: Pravilna priprema smeše, kada se primenjuje i karenca
Sledeći tekstČuvari tradicije svinjokolja: Divovskom kobasicom oborili Ginisov rekord

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime