Čuvari tradicije svinjokolja: Divovskom kobasicom oborili Ginisov rekord

0
308

Ranislav Stankov i članovi njegove porodice iz Turije decenijama održavaju tradiciju svinjokolja. Trenutno se pripremaju za najveću mrsnu svetkovinu u selu, 37-mu „Kobasicijadu“, čiji je Ranislav glavni organizator, a koju poseti preko 70 hiljada ljudi. Svoje malo, ali perspektivno selo, uspeli su da uvrste i na svetsku mapu kada su, napravivši najdužu kobasicu na svetu, oborili Ginisov rekord, i još uvek se drže na tronu. Bave se ratarskom proizvodnjom, uslužnim klanjem svinja i obradom mesa više decenija, te smo razgovarali o ratarstvu i rezultatima ove godine, kao i o pripremama za svinjokolj i Kobasicijadu.

Adama Maganic 1120x180

Iako je Turija, kraj Srbobrana, postala planetarno poznata po gastro-turističkoj manifestaciji „Kobasicijadi“, to malo bačko mesto vredno je pomena i po prostodušnim domaćinima koji su umešni, snalažljivi i voljni da ugoste svakog ko naiđe u njihovo selo. Jedan od njih je i Ranislav Stankov, čiju smo kuću prepoznali po širom otvorenoj kapiji, a čitava porodica, od najmlađe do najstarije generacije, nas je srdačno dočekala.

Dok obilazimo njihovo gazdinstvo, Ranislav nam priča o poslovima koje treba da završe na njivi oko soje i kukuruza, dok još ima sunčanih dana, a sumirali smo i rezultate tekuće godine. Za porodicu Stankov 2021-va godina, po prinosima, neće biti jedna od boljih, suša im je prepolovila sav rod, ali se nadaju da će biti povoljna cena, pa da će uspeti da povrate uloženi novac.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Rad na njivi od svitanja do sumraka

Ranislav i njegov otac obrađuju oko 40 hektara zemlje, nastavljajući tradiciju svojih predaka, koji su bili uzorni paori. Od svitanja do sumraka su, kaže uz blagi osmeh Ranislav, angažovani u ratarskim poslovima, ali im je srce puno kada vide i najmanji napredak na imanju.

PROČITAJTE I...  Kobasicijada u Šidu 2019.

Trude se da ravnomerno unapređuju samu proizvodnju, svake godine povećavaju obradive površine, obnavljaju mehanizaciju, kao i prateće objekte. Ulažu maksimalne napore da postignu najbolje rezultate, ali im vremenske prilike nisu naklonjene, unazad nekoliko godina, te su im prinosi varirali od solidnih do zadovoljavajućih.

galenika Plavo ulje 1120x180

Ukidanje subvencija za gorivo ugrožava planove ratara

Od svih troškova najveći izdatak im je na gorivo, kaže Ranislav i napominje da je, prema njegovom mišljenju, ključni segment u kom bi država trebalo da pomogne poljoprivrednicima, subvencionisanje goriva za obradu zemlje. Oni dnevno potroše od 200 do 500 litara goriva, a cena litre dizel goriva je 165 dinara, onda nije teško izvesti računicu, nezadovoljno nam priča Ranislav.

Komentarišući izjavu resornog ministra, Branislava Nedimovića, da će ratarima ova godina biti izdašna kada je u pitanju cenovna dobit, Ranislav je rekao da ne poznaje nijednog svog kolegu koji nije zabrinut kako će zaokružiti ovu godinu, a kamoli da će profitirati. Računicu će, kaže, podvući ovih dana, kada će sagledati i planove za narednu godinu.

Adama Forapro 1120x180

Divovska kobasica iz Turije i dalje obara Ginisov rekord

U njima će biti mesta samo za dosadašnje ratarske kulture, kao i za uslužno klanje svinja i obradu mesa u zimskim mesecima. A pripremaju se i za najveću mrsnu svetkovinu u selu, 37-mu „Kobasicijadu“, čiji je Ranislav glavni organizator.

PROČITAJTE I...  Umesto pšenice posejao MAK i isplatilo mu se

2013-te godine, neprikosnoveni majstori iz Turije, ušli su u Ginisovu knjigu rekorda, jer su napravili najdužu sirovu kobasicu na svetu, koja je bila duga više od dva kilometra, tačnije, 2.031 metar i teška oko dve i po tone.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti Kobasicijada Turija 01

Naš sagovornik napominje da nemaju nameru da obaraju sopstveni rekord, ali ako ih neko na svetu bude izazvao, ponovo će se prijaviti za Ginisa. Tajni recept, koji je svake godine isti, naravno, ne žele da otkrivaju, osnovni sastojci su meso, so, paprika, biber, beli luk a sve to začinjeno je, dodaje uz širok osmeh Ranislav, sa puno ljubavi.

Njihova mesna atrakcija je svake godine duža za jedan metar, u skladu sa brojem godina trajanja manifestacije. Iako je pandemija ove godine stopirala brojne manifestacije, tradicija Kobasicijade, nije prekidana, napravljena je kobasica dužine 2.036 metara, i podeljena je u humanitarne svrhe, sav prihod je dat deci u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici. I ranijih godina su deo sredstava izdvajali za obnovu lokalne zubne ordinacije, zabavišta, kupovinu vozila za Dom zdravlja. Uveliko se pripremaju za 37-mi po redu događaj, kada se očekuje da ponovo bude oboren rekord, za novi metar.

PROČITAJTE I...  U turijskom ataru počela žetva soje, kukuruza i vađenje repe

Kobasicijada privredni zamajac za opštinu Srbobran

Ova manifestacija, koju tokom tri dana poseti do 70 hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva, postala je vojvođanski brend, i na najbolji način afirmiše selo Turiju, kaže Ranislav. Kako ističe, ona bi mogla da bude i privredni zamajac za opštinu Srbobran, što su prepoznali i nadležni, te postoje planovi da se taj turijski mesni delikates, osim u danima manifestacije, počne prodavati i na širem tržištu.

Ranislav kaže da će meštani sela, koje slovi za bačku prestonicu kobasice, učiniti sve da se sačuva tradicija svinjokolja i pozvao sve ljubitelje domaće hrane, da budu njihovi gosti naredne godine, poslednjeg vikenda februara, i probaju deo od 2.037- am metara dugačke kobasice.

Prethodni tekstJesenja setva: Zašto sejati raznovrstan sortiment
Sledeći tekstOmogućena AVANSNA isplata polovine sredstava iz IPARD-a

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime