Kad se seje pšenica: Važnost setve u optimalnom roku

0
3488
setva
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U oktobru počinje jedan od najvažnijh poslova u ratarskoj proizvodnji – setvu pšenice. Da bi se dostigli zadovoljavajući prinosi koji su ostvareni na većini parcela u prethodnoj sezoni, nekoliko ključnih operacija moramo obaviti kvalitetno i pravovremeno. Kada se pominju rokovi setve – optimalni rok za setvu pšenice je od 05. do 25. oktobra.

Poslednjih godina, usled neadekvatnog rasporeda padavina, setva pšenice se pomera i dolazi do kašnjenja, odnosno probijanja optimalnih rokova. Naši ratari su dobro upoznati da sa svakim kašnjenjem setve treba povećati i setvenu normu, a to je u praksi najčešće povećanje od 10% klijavih zrna za svakih 7 dana probijanja optimalnog roka (računajući od 25. oktobara).

Setvom u optimalnom roku obezbeđujemo pšenici neophodnu dužinu vegetacije, nužno razviće korenovog sistema, ali na taj način i osiguravamo potreban sklop i porast biljaka.

LG 1120x180px

Uticaj ranije i kasnije setve pšenice

Ranija setva može nepovoljno uticati na sam prinos. Ukoliko imamo nedostatak vlage u zemljištu, često dolazi i do smanjenja željenog sklopa biljaka, tada određen broj biljaka ne nikne. Ukoliko imamo optimalnu količinu vlage u zemljištu i period visokih temperatura, biljke pšenice ubrzano rastu, postaju bujnije, a samim tim povećava se i opasnost od napada bolesti i štetočina. Kasnije takve pšenice postaju podložne izmrzavanju.

PROČITAJTE I...  Reč ratara: U ozbiljnom smo problemu

U slučaju kasnije setve pšenice, često se susrećemo sa usporenim porastom biljaka i slabijim ukorenjavanjem, što dalje dovodi i do redukovanog prinosa. Treba uzeti u obzir da na tržištu postoje sorte koje su adaptibilnije na kasnije rokove setve.

Kvalitetnom setvom deklarisanog semena pšenice sortama Avenue, Aneri, Armstrong i Nikol, obezbeđuje se visok i stabilan prinos, snažnija otpornost na bolesti, vrhunski kvalitet zrna i poboljšana otpornost na poleganje.

Na visinu prinosa i kvalitet zrna pšenice direktno utiču sledeće agrotehničke mere:

  • Kvalitetna osnovna obrada i temeljna priprema terena za setvu,
  • Unos neophodne količine mineralnog đubriva,
  • Setva deklarisanog semena,
  • Pravilno određivanje setvene norme,
  • Setva u optimalnom roku,
  • Primena obaveznih mera prihrane useva pšenice,
  • Primena adekvatnih mera za zaštitu useva (kao što su zaštita od korova, štetočina i bolesti).

Osim navedenih mera koje su preduslov dobrog prinosa, takođe je veoma važno uvođenje plodoreda na našim parcelama. Dobri predusevi za pšenicu su mnoge gajene kulture od kojih se mogu nabrojati i par veoma popularnih: uljana repica, soja, kukuruz, suncokret.

Prethodni tekstDanas je Međunarodni dan žena sa sela
Sledeći tekstJesenje PLAVO prskanje koštičavog voća: Najvažnija mera zaštite

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime