Danas je Međunarodni dan žena sa sela

0
163
zene traktor
Foto: Pixabay

Međunarodni dan žena sa sela ustanovljen je 15. oktobra na nivou Ujedinjenih nacija. Ovaj dan se obeležava različitim organizovanim aktivnostima i događajima koji treba da ukažu na težak položaj žena na selu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Žene u ruralnim područjima predstavljaju više od četvrtine svetske populacije, a u zemljama u razvoju čine skoro 43 odsto ukupne radne snage u poljoprivredi. One proizvode i prerađuju većinu raspoloživih prehrambenih proizvoda, sa najvećom odgovornošću za sigurnost hrane.

U našoj zemlji, žene u ruralnim sredinama spadaju u najugroženije grupe stanovništva. Mnoge ne poseduju zemlju, ekonomski su zavisne i nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Adama Sultan 1120x180

Ako bi pričali o brojkama, prema statističkim podacima, preko 60 odsto žena na selu nema penziono osiguranje, a više od 80 odsto ne poseduje poljoprivredno zemljište.

Međunarodni dan žena sa sela osnovala je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u  rezoluciji 62/136 od 18. decembra 2007. godine. Ova rezolucija priznaje “kritičnu ulogu i doprinos ruralnih žena, uključujući autohtonu kulturu za promociju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, bezbednost hrane i smanjenje siromaštva.”

galenika pylon 1120x85

Održivi razvoj uključuje rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Cilj je da se udvostruči produktivnost poljoprivrede i prihod malih proizvođača, posebno žena.

Ovim povodom, u saradnji sa  Ministarstvom poljoprivrede, Udruženjem za turizam Privredne komore Srbije i ”Beogradom na vodi“, danas se održava manifestacija u Beogradu, u TC „Galerija“  sa ciljem afirmacije ženskog preduzetništva iz ruralnih oblasti, a predstavljaju se ukusi tradicionalnih srpskih proizvoda, prenosi Tanjug.

Nacionalna asocijacija za očuvanje starih i umetničkih zanata ”Naše ruke“ organizovalo je besplatne radionice za najmlađe posetioce. Mališani će imati priliku da se upoznaju sa starim zanatima i oprobaju u radionicama kao što su: opančarstvo, kaligrafija, vez, grnčarstvo.

Cilj ove manifestacije je da promoviše rad i značaj žena sa sela koje se bave starim zanatima, poljoprivredom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Prethodni tekstRATARSKA proizvodnja u Kucuri: Rod manji nego lane, ali zarada ista
Sledeći tekstKad se seje pšenica: Važnost setve u optimalnom roku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime