Kako da zaštitimo seme i sačuvamo sipljivost semena prilikom setve

0
492
Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---02

Seme koje ima bolju sipljivost omogućuje bolje isejavanje, te obezbeđuje bržu i precizniju stetvu sa manjim troškovima.

Prošli put smo pričali o formuli i elementima prinosa kukuruza i kako da uspešno planiramo proizvodnju. Danas ćemo pričati o tome kako da obezbedimo preporučeni sklop kao prvi element osnove dobrog prinosa.

Sklop biljaka se primarno formira od setve pa do perioda kada kukuruz razvije tri prava lista. Glavni izazov u ovoj fazi je prepoznavanje stvari koje ne možemo jasno da vidimo, jer se dešavaju ispod površine zemlje, ali koje mnogu utiču na sve kasnije faze.

Prva stvar na koju treba da obratimo veliku pažnju je planiranje borbe protiv bolesti i štetočina u početnim fazama razvoja. Ne može svaka greška kasnije da se ispravi. Zbog bolesti semena i mlade biljke, te napada zemljišnih štetočina, gubitak sklopa mže da bude čak i preko 40%. Čak i u slučaju slabijeg napada, biljke prežive, održe sklop, ali one zaostaju u porastu, a njihov imunitet je narušen. To ne prouzrokuje samo umanjeni prinos, već i otvara vrata za pojavu mikotoksina koji mogu da naprave ogromne gubitke.

PROČITAJTE I...  Reč struke: Zaštita pšenice od bolesti

Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---Mikotoksin---01

Samo 2012. godine smo kao zemlja izgubili prihod veći od 200 miliona evra, ili 200 evra po svakom hektaru kukuruza. Od tada je sprečavanje pojave mikotoksina postala jedna od najvažnijih mera borbe.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Pored toga, ako rangiramo radne operacije po bitnosti za kvalitete postignutog sklopa, setva verovatno izbija na čelo. Međutim, kada razmišljamo o sklopu, naš cilj nije samo broj biljaka po hektaru. Treba da razmišljamo i o najpreciznijem rasporedu planiranog broja biljaka po hektaru, a veliki uticaj na to ima sipljivost semena. Tačnije, koliko se seme lako kreće kroz setveni aparat.

Seme koje ima bolju sipljivost omogućuje boje isejavanje, te obezbeđuje bržu i precizniju stetvu sa manjim troškovima. Tokom tretmana semena sipljivost se smanjuje a povećava trenje. Time usporavamo i umanjujemo kvalitet setve.

Kako onda da zaštitimo seme i sačuvamo sipljivost?

Uz upotrebu ACCELERON tehnologije. Upotrebom fungicida Redigo M od bolesti koje se prenose semenom na zemljište. Insekticid Force obezbeđuje zaštitu od najvažnijih zemljišnih štetočina. Sredstvom za oblaganje semena Peridiam 316 vraćamo sipljivost semnu. Ovom kombinacijom dobijamo odgovor na sve navedene izazove te na jednostavan način obezbeđujemo prvi element prinosa.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Vukmanov

Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---03

Danas ćemo pričati i o jednoj zaista značajnoj inovaciji Acceleron tehnologije, a koja daje odgovor na još jedan izazov koji ne vidimo jer se dešava ispod zemlje. Kako uvećati pristupačnost vode i hrane za biljku kukuruza tokom čitave sezone i time praktično uticati pozitivno na sve elemente prinosa?

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Istraživanja su pokazala da je samo 5-10% vode i hranljivih materija dostupno biljkama. Rešenje je pronađeno u prirodi. Biljke kukuruza mogu da uvećavaju funkcionalnost korenovog sistema tako što stupaju u simbiozu sa mikoriznim gljivama (MG) koje se većnalaze u zemljištu. Mikorizne gljive se snabdevaju potrebnim šećerom za energiju i rast iz korenovog sistema biljke, a za uzvrat snabdevaju biljku vodom i hranljivim materijama iz nedostupnih područja za nju.

Ovde nastupa biostimulator B 360. On se nanosi zajedno sa svim ostalim elementima za tretman semena, on šalje signal mikoriznim gljivama da rastu prema korenu kukuruza i uvećava njegovu simbiotsku aktivnost više puta..

Ovom tehnologijom ne samo da uvećavamo areal zemljišta koji zahvatamo, nego utičemo i na sam koeficijent iskorišćenja zahvaćenog zemljišta. Time su nam sada dostupni i voda i hranljive materije iz mikrospora, koje su bile nedostupne. U ogledima gde su simulirani kako optimalni tako i lošiji uslovi vlage u vreme oplodnje, ovaj tretman je doneo 4,5% pa sve do 70% veću količinu suve materije klipa. Ovo jasno ukazuje na pozitivnu korelaciju i dugotrajan efekat, a naročito u izazovnijim uslovima proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Savet stručnjaka: Nakon obilnih kiša obavezna kultivacija useva

Da zaključimo. Za proizvođače ne posoji jednostavnije rešenje jer je ono već spakovano u vreću kukuruza vrhunske Dekalb genetike u vidu Acceleron elit tehnolohije tretmana semena. To je najkompletniji i najnapredniji tretman koji se može ponuditi u semenarstvu u ovom trenutku.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ostanimo povezani

Zoran Tomašev

Bayer

Prethodni tekstStartuje Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike
Sledeći tekstAsocijacija stočara Srema i Mačve uputila pismo ministarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime