Odnos SUNCOKRETA prema sušnoj godini

0
303
polje suncokreta

Suncokret troši ogromnu količinu vode, pošto stvara veliku količinu suve materije, uz visok koeficijent transpiracije. Međutim, on istovremeno veoma dobro podnosi sušu, zahvaljujući razvijenom i moćnom korenovom sistemu. Ovo biološko svojstvo je uticalo da se gaji na većim površinama i u područijima gde suša češće dolazi do izražaja.

Adama Maganic 1120x180

Tako, na peskovitim zemljištima Vojvodine zauzima veći procenat površina nego na černozemu. Suncokret poseduje veću moć usvajanja vode iz zemljišta od izvesnog broja ratarskih kultura. Razvija se normalno sve dok se vlaga u zemljištu ne spusti na 14%. Potrebe suncokreta za vodom nisu iste u svim razvojnim fazama. Od nicanja do formiranja semenki u cvetu suncokret troši svega 19% vode od ukupnih količina, koje uzima tokom cele vegetacije. Usled toga dobro podnosi sušu u ovoj fazi.

Suncokret i potreba za vodom

Prinosti suncokreta zavise od količine vode u fazi intenzivnog porasta i fazi sinteze ulja. Najveće potrebe za vodom su u fazi intenzivnog porasta. Količina padavina u ovoj fazi je u direktnoj korelaciji sa visinom prinosa s tim da se ne pojave bolesti u momentu sinteze ulja. Od cvetanja do fiziološke zrelosti suncokret troši 38% od ukupnih količina vode koje usvaja tokom vegetacije. Iz tih razloga ukoliko u julu i avgustu ima manje od 40 mm padavina, sinteza ulja se neće odvijati punim intenzitetom i prinos zrna i količina ulja će biti niži. Potencijal rodnosti nekih hibrida će moći da dođe do izražaja samo ako količina vode u zemljištu bude usklađena sa zahtevima biljke.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Odličan predusev za pšenicu i kukuruz

Suncokret je biljka koja traži veću količinu toplote, pa se shodno tome gaji na određenom agroekološkom podneblju. U svakoj razvojnoj fazi on traži određenu količinu toplote. Temperatura ima velikog uticaja na sintezu ulja. Najpovoljniji su uslovi ako maksimalna dnevna temperatura ne prelazi 30C.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva u vandrednom stanju

Suncokret je veoma dobar predusev za pšenicu i kukuruz. Višegodišnji rezultati u Institutu u Novom Sadu pokazuju da je bolji predusev za pšenicu od kukuruza. Vreme setve je veoma važno za visinu prinosa, ako se suncokret ne zaseje u optimalnom roku, može se sejati i kasnije, ali će i prinosi biti niži.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstSetva pšenice: Četiri PRVOKLASNE sorte pšenice PROVERENE u praksi
Sledeći tekstOd Virtemberg do Il de Frans rase: Kako se živi od uzgoja ovaca?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime