Od Virtemberg do Il de Frans rase: Kako se živi od uzgoja ovaca?

0
375

Zoran Popović, iz sela Liso polje, uzgojem ovaca je počeo da se bavi još 2005. godine. Njegov izbor na početka bila je rasa Virtemberg koja čini 30 odsto ovčije populacije i najčešća je komercijalna pasmina. Međutim celo stado je izgubio i morao je sve iz početka. Ovog puta odlučio se za Il de Frans rasu ovaca. Kakva je trenutna situacija u ovčarstvu i sa kakvim se izazovima suočava naš domaćin.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Virtemberg ovca je nastala u Nemačkoj u istoimenoj pokrajni, a poreklo vodi od Merino ovaca. Snažne je konstitucije i živahnog temperamenta i gaji se zbog mesa i mleka. U našim uslovima ove ovce se retko muzu, već se mleko koristi za odgoj jagnjadi. U toku laktacije od 6 meseci mogu da proizvedu oko 150 litara mleka.

Tokom velikih majskih poplava 2014. godine celo stado je podavljeno i nije bilo šanse da se ovce spasu. Naš domaćin tada kreće sve iz početka i formira novo stado, odlučivši se ovog puta za rasu „Il de Frans“. Od 2017. do danas na farmi ima 150 plodkinja, koje služe za dalju reprodukciju i za meso. Slika stočarstva u ovom kraju nije sjajna, niska cena jaganjaca ne može da nadomesti uloženo.

Adama Sultan 1120x180

Subvencije male i kasne

Subvencije države kasne i po godinu dana, pa ipak one mnogo znače ovčarima. Nevolja je u tome što nisu adekvatne spram uloženog truda i novca, pa cena od 7 hiljada dinara za ovcu i 2 hiljade dinara za jagnje ne zadovoljava elementarne potrebe u proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Ishrana ovaca pre parenja za veći broj jagnjadi

Vuna se daje za džabe

Vuna nije tražena kao pre, kaže Zoran, i dodaje da su prošle godine prodavali 1 kilogram vune za kilogram soli, da bi ove godine taj odnos bio smanjen na pola kilograma soli za kilogram vune. Paljenje je zabranjeno, pa se seljacima više isplati da daju vunu za džabe nego da sa njom trguju.

pylon galenika jan 023

Ovčiji stajnjak dosta tražen

Ovčiji stajnjak je dragocen i veoma značajan kako u ratarskoj tako i u voćarskoj proizvodnji. Zoran kaže da je dosta tražen i da je odlična zamena za veštačko đubrivo pogotovo kada se koristi redovno na njivama.

Zarada trenutno mala, ali ima nade

Uz korekciju i povećanje cena mesa ovčarstvo bi moglo da se isplati. Poskupljenje na svim nivoima uslovilo je da nema velike zarade jer dobar deo odlazi na hranu i repromaterijal. Naš sagovornik kaže da će on nastavit da proširuje svoje stado, jer se u celom svetu povećava tražnja za mesom.

KWS banner 728x90

Više pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Zoran Popović, uzgajivač ovaca iz sela Liso polje

Prethodni tekstKako SAČUVATI lekovita svojstva začinskog bilja NAKON BERBE
Sledeći tekstPrazni rafovi sa mlekom u prodavnicama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime