Pioneer hibridi kukuruza: Rekordna žetva počinje odabirom najboljeg semena

3
89160
Pioneer kukuruz
Foto: Corteva Agriscience

Profitabilna proizvodnja kukuruza je cilj svakog poljoprivrednog proizvođača, a odabir hibrida jedan je od važnijih faktora koji utiču na buduću proizvodnju i visinu prinosa. Nova generacija Pioneer hibrida različitih grupa zrenja donosi nam unapređenu stabilnost prinosa, dokazano smanjuje rizike nepredvidivih uslova proizvodnje i ostvaruje fantastične rezultate na terenu.

Prilikom izbora semena kukuruza za setvu pažnju treba usmeriti na namenu kukuruza, odnosno da li će se koristiti za zrno ili za silažu, zatim, na grupu zrenja, potencijal prinosa, agronomske karakretistike hibrida, brzinu otpuštanje vlage zrna, tolerantnost na bolesti, kao i tolerantnost na uslove koji karakterišu sušne godine.

Toplotni stres tokom letnjeg perioda nepovoljno utiče na život i funkcionalnost polena, što može uzrokovati slabiju oplodnju i umanjenje prinosa. Najnovija generacija Pioneer hibrida, Aqua Max tehnologije, dokazala je na domaćem terenu visok nivo adaptibilnosti i tolerancije, čime je proizvođačima obezbeđena mogućnost za postizanje visokih prinosa čak i u sušnim godinama.

Za veće površine, preporuka je da se seju hibridi kukuruza različitih FAO grupa zrenja, kako bi se smanjio rizik u proizvodnji i povećala profitabilnost.

PROČITAJTE I...  Novi Dekalb hibridi kukuruza: Vrhunski prinosi i bolja zarada po jedinici površine

Pioneer P9889 (FAO 390) –  hibrid za rekordne prinose

P9889 je najnovija generacija Optimum® AQUAmax® hibrida iz rane grupe zrenja, veoma adaptilan na sve uslove proizvodnje, a s ozbirom da je AQUAmax, u sušnim uslovima se izdvaja od ostalih hibrida. Po prinosu može da parira hibridima iz FAO 400 grupe zrenja. Stablo je niže sa nešto višim položajem klipa, odlične čvrstoće. Klipovi su srednje krupni do krupni. Karakteriše ga brzo otpuštanje vlage i odličan je za kombajniranje. Namenjen je za intezivne uslove proizvodnje i kvalitetnije tipove zemljišta. Odličan je izbor za ranu silažu.

Gustina u žetvi: 70–75.000 biljaka/ha

Pioneer P0074 (FAO 430) –  hibrid za sve regione gajenja

P0074 je hibrid nove generacije koji pripada srednje ranoj grupi zrenja. Donosi visok prinos zrna u odnosu na svoju grupu zrenja, a namenjen je za sve uslove gajenja. Karakteriše ga odlična tolerantnost na visoke temperature i u sušnim godinama se ponaša slično hibridima iz grupe Optimum® AQUAmax®.  Stablo i koren su dobre čvrstoće, dok je zrno u tipu tvrdog zubana sa dobrim otpuštanjem vlage.

PROČITAJTE I...  Pčelari da prijave sumnju na trovanje neoniktinoidima

Gustina u žetvi: 69–72.000 biljaka/ha.

Pioneer P0200 (FAO 460) – hibrid za stresne uslove proizvodnje

P0200 je nova generacija hibrida koju karakteriše dobra arhitektura stabla i odličan balans visine stabla i klipa. Zrno je u tipu zubana. Ima dobar rani porast i odlikuje se odličnom tolerancijom na stresne uslove proizvodnje. Na kvalitetnom zemljištu, pri povoljnim agroekološkim uslovima ostvaruje veoma visok prinosa, a karakteriše ga i brzo otpuštanje vlage. Namenjen svim proizvođačima bez obzira na veličinu gazdinstva.

Gustina u žetvi: 69–72.000 biljaka/ha

Pioneer P1096 (FAO 620) – najprinosniji hibrid u svojoj grupi zrenja

P1096 je novi hibrid kukuruza koji pripada ranoj 600 grupi zrenja i trenutno je bez konkurencije u prinosima u svojoj grupi. Ima dobar rani porast, visoko tolerantan na sušu, a klipovi su veoma krupni i atraktivni. Vlaga zrna je između P0725 i P0943, a prinos veći za 4–8%. Namenjen je svim proizvođačima koji žele rekordne prinose.

Gustina u žetvi: 64–68.000 biljaka/ha

Pioneer P0217 (FAO 490) – rekorder u regionu

P0217 je nova generacija Optimum® AQUAmax® hibrida u srednje ranoj grupi. Naslednik je dobro poznatog P0216 hibrida. P0217 ima niže stablo sa nižim položajem klipa. Vrlo je tolerantan na visoke letnje temperature. U odnosu na P0216 rodniji je u proseku za 3–4 % i dolazi na žetvu 2–3 dana kasnije. Po svom prinosu često može da parira hibridima kasnijih grupa zrenja. Namenjen je za intezivne uslove proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Savet stručnjaka: Nakon obilnih kiša obavezna kultivacija useva

Gustina u žetvi: 69–72.000 biljaka/ha

Bezbrižni uz agronomsku podršku

Kompanija Corteva Agriscience je formirala agronomski servis koji profesionalnim savetima pruža punu podršku u proizvodnji kukuruza gazdinstvima širom Srbije, kako bi proizvođači setvom Pioneer hibrida ostvarili maksimalne prinose.

Kontakt
Corteva Agriscience SRB DOO
Kiš Ernea 4, Novi Sad
Tel. 021-67-42-240
https://www.corteva.rs
Prethodni tekstNiko neće da čuje vapaj za pomoć – Ovako se zlopati baka Đuja da bi prodala par litara mleka
Sledeći tekstVresak – prirodna apoteka u jednoj biljci

3 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime