Vresak – prirodna apoteka u jednoj biljci

0
884
vresak
Foto: Wikipedia.org / Agnieszka Kwiecień, Nova / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satureja_montana_Cz%C4%85ber_g%C3%B3rski_flower.jpg

Vresak ima antibakterijska, antiinfektivna, antiparazitska i antifungalna svojstva, a evo i kako deluje.

Spyrale Adama 1120x1080

Vresak (planinski čubar) je polugrmovita trajnica visine 20 do 40 cm. Ima snažan koren iz kojeg izbija mnogo uspravnih i razgranjenih ogranaka. Listovi su mali i uski, celovita ruba, oštro zašiljeni a stoje po dva nasuprotno. Cvetovi su plave ili bele boje pa se prema tome razlikuju vresak belog cveta i vresak plavog cveta. Cvetovi su sakupljeni u pazušcu listova. Čitava je biljka pokrivena veoma kratkim dlakama i žlezdama sa etericnim uljem, što je čini jako aromatičnom.

Vresak raste po suvim, kamenitim i toplim zemljištima. Za lek se koristi čitava biljka, tako što se sabira za vreme cvetanja.

Vresak se uspešno koristi kao sredstvo protiv crevnih parazita, te za lecenje bolesti jetre i žuci, nadutosti i grceva navodi se na sajtu travari Srbije.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kupkom od vreska leče se kožni osipi, razni ekcemi, lišajevi i gljivice, a obloge od ove biljke primenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjuktivitisa. Za spoljnu upotrebu uglavnom se koristi eterično ulje, a svakako je najpoznatiji rtanjski čaj.

PROČITAJTE I...  Neven u organskoj bašti: Predviđa vreme, štiti povrće

Koristi se protiv reume i artritisa, za čišćenje krvi kao i kod infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala gde ima najviše rezultata. Narodna medicina tvrdi da jako uspešno eliminiše kamen u bubregu. Potrebno je da svakodnevno uzimate čaj od vreska nekoliko meseci jer se kamen otapa sporo. Kažu da je delovanje vresa protiv kamena u bubregu mnogo jače ako se uzima čaj od cvetova ubranih u jesen, i da tako odlaže odlazak na operaciju, navodi Zdravisimo.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Međutim, ovo nije jedina upotrebna vrednost vreska. Takođe se koristio i u proizvodnji alkoholnih pića. Biljka se koristi kao stočna hrana, krovni pokrov, podloga za stoku…  Pčele koriste nektar vreska za spravljanje meda koji je vrlo jakog ukusa i skoro želatinozne strukture.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstPioneer hibridi kukuruza: Rekordna žetva počinje odabirom najboljeg semena
Sledeći tekstEkonomsko cepanje sveta i gde smo mi tu, a i naš agrar

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime