Počela žetva pšenice u ataru opštine Vrbas

0
1375
Agrosaveti---Zetva-psenice---Vrbas---03

Počela je žetva pšenice te smo obišli ratarske useve na terenima koje pokriva PSS Vrbas. Kako nam je rekao Vladimir Rankov, pod pšenicom je bilo zasejano oko 26500 hektara, ječma oko 3400 hektara, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Ovo je bila izazovna godina kada su žita u pitanju, te su poljoprivredni proizvođači kada sagledaju koliko je tok vegetacije bio problematičan, na kraju i zadovoljni postignutim prinosima.

Spyrale Adama 1120x1080

“Na teritoriji delovanja naše službe završena je žetva ozimog ječma. Prosečni prinosi su oko 6 tona. A pre nekoliko dana startovala je i žetva pšenice. Prinosi na samom početku žetve se kreću od oko 7 tona. Obzirom na to kakve smo probleme imali u nicanju, pa i u samom daljem toku vegetacije, mislim da su proizvođači zadovoljni ovogodišnjim prinosima.” – kaže dipl. ing. Vladimir Rankov, savetodavac za ratarstvo u PSS Vrbas.

Agrosaveti---Zetva-psenice---Vrbas---01

Sa PSS Vrbas smo obišli i njihova ogledana polja, kako bismo proverili u kakvom stanju su ostali ratarski usevi. Suncokret je trenutno u fazi cvetanja. Na pojedinim parcelama se može uočiti plamenjača, ali je situacija pod kontrolom. Što se soje tiče, ona je takođe u fazi cvetanja.

PROČITAJTE I...  Uzgoj soje u Temerinu

“Što se soje tiče ona je u fazi cvetanja. Imali smo problema na pojedinim parcelama sa stričkovim šarenjakom koji je negde i ostavio veće štete. Važno je obilaziti useve, ako to već nije urađeno, i utvrditi njegovo prisustvo.” – kaže Rankov.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

RANIJA POJAVA CERKOSPORE NA ŠEĆERNOJ REPI

Na teritoriji koju pokriva PSS Vrbas, pod šećernom repoj je oko 7700 hektara. A ono što karakteriše ovu godinu, jeste ranija pojava cerkospore, te su neki poljoprivrednici radili već dva tretmana.

Agrosaveti---Zetva-psenice---kukuruz---Vrbas---04

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Što se tiče useva šećerne repe, ove godine imamo nešto raniju pojavu mrke pegavosti lista, odnosno cerkospore. Tako da smo mi za sada na lokalitetima Zmajeva, Srbobrana i Bečeja već imali dva tretmana zaštite useva šećerne repe. Preporuka svim proizvođačima da u narednom periodu pre primene fungicida konsultuju stručne službe kako bi dobili adekvatnu preporuku kada i sa čim da prskaju.” – ističe Rankov.

Što se kukuruza tiče on je za sada u veoma dobroj kondiciji, u fazi metličenja i svilanja, u zavisnosti od hibrida i vremena setve. Inače, na samom početku jula meseca u ovom delu Bačke palo je i 10-ak litara kiše, što je omelo žeteoce, ali je drugim usevima veoma dobro došlo.

PROČITAJTE I...  Žita Srbije: Dogovoren neograničen izvoz brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja

Prethodni tekstTopla prerada organskih proizvoda
Sledeći tekstUzgoj jabuka u Bačkoj Palanci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime