Uzgoj jabuka u Bačkoj Palanci

0
1054
Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Backa-Palanka---01

U Bačkoj Palanci smo obišli voćnjak Jovana Tomića. On je pre 8 godina na jednom hektaru započeo uzgoj jabuka. Izbor je pao na zlatni delišes i greni, što se pokazalo kao dobar izbor, zbog kvaliteta zemljišta u ovom delu atara, kaže nam naš domaćin, Jovan. Voćnjak je sada u veoma dobroj kondiciji, ali ovo proleće je jedno od najtežih koje pamti, priča nam Jovan.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Ova godina je bila ekstremno teška što se tiče zaštite. Nikada nisam imao ovoliko prskanja, kao ove godine. Kiša je padala baš kada su bolesti bile najintenzivnije. Čim bi kiša stala, mi smo morali u voćnjak. Po blatu, listovi mokri, ne usvajaju zaštitu, teško je bilo, ali smo se uspešno izborili sa svim tim, pa tih nekih glavnih bolesti u ovom voćnjaku nema.” – kaže Jovan.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Backa-Palanka---03

Baš zbog svega nabrojanog, ulaganja u zašitu su već sada za 40% veća, dodaje Jovan, te se nada da će i cena biti daleko bolja u odnosu na prošlogodišnju. Lane nismo ni smeli da spominjemo cenu, bilo je važno samo prodati jabuku, toliko je bilo teško, dodaje naš domaćin.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Prošla godina je bila takva kakva jeste, kada je cena u pitanju. Ove sezone očekujemo veću cenu, u skladu sa našim ulaganjima. U Poljskoj i Hrvatksoj je bilo dosta izmrzavanja, stoga očekujem bolju cenu koja će opravdati naša ulaganja.” – nada se naš domaćin.

Banner_728x90

NEOPHODNO PROIZVESTI 80% PRVA KLASE

Osim toga, sada je najvažnije u voćnjaku imati što više extra klase, jer je sve lošije od toga veoma teško prodati, a sa time se slaže i Jovan. On po hektaru postiže oko 60-ak tona, međutim, nije suština u prinosu, već u procentu extra klase.

Biofor baner 728x90

“Cilj je što veći procenat prve, odnosno extra klase. Sve ostalo je industrija. Druga klasa ne postoji, odnosno sve je to industrija i teško se može prodati. Troškovi berbe su ogromni, pa morate imati 80% najbolje klase.” – smatra Jovan.

PROČITAJTE I...  JABUKOVO SIRĆE KAO DOBRA PREVENTIVA U STOČARSTVU

Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Backa-Palanka---02

E sad, osim prorede, da biste imalu tu extra klasu, voćnjaku se morate maksimalno posvetiti. Baš kao naš domaćin koji ništa ne prepušta slučaju. Zaštita, proreda, zaštita od mrazeva, ali i smislena prihrana, mora biti data voćkama, kaže Jovan. On vodi računa čime prihranjuje, ali vodi računa i o kvalitetu vode sa kojom zaliva voćnjak.

“Ph bunarske vode je oko 8, a za jabuku to mora biti ispod 7. Dodajemo kiseline, azot i fosfor. Zatim dodajemo đubriva, vodotopiva, koja su isto kisela. Salinitet mora biti u rasponu od 1,5 do 2. Tako jabuka najbolje usvaja hranu. Prihranu radimo 20-ak puta da bi jabuka u svakom momentu imala neophodne elemente.” – ističe naš domaćin.

Ne zvuči lako proizvesti extra klasu, ali to je jedini način kako postići dobre rezultate, prodati jabuku i zaraditi nešto. U bačkopalanačkoj opštini tokom poslednjih 10-ak godina niklo je puno voćnjaka. Uzgoj jabuka dominira, te naš domaćin smatra da je došlo vreme da se stane sa novim zasadima. On razmišlja o novim ulaganjima u voćarstvo, ali površine pod jabukama neće širiti, već će primat dobiti neka druga voćna vrsta. Voćarima je najveći problem nedostatak radne snage, te treba razmišljati o proizvodnji čiji veći deo čovek može mašinski uraditi, ističe Jovan.

PROČITAJTE I...  Izvoz jabuka na nova tržišta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime