Topla prerada organskih proizvoda

0
1316
Agrosaveti - Prerada i distibucija organskih proizvoda 02

Razgovaramo sa profesorom Ljubom Vračarem o metodu topla prerada. Jedan od najstarijih i najpopularnijih metoda konzerviranja hrane upravo je sušenje plodova koji se ubiru u poljoprivrednoj proizvodnji.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

„Prvu tehnologiju koju je čovek spoznao kroz evoluciju je sušenje. Video je da plodovi biljke koje se osuše, ne kvare se. Sušenjem se odvaja voda, stvorili smo uslove pod kojima se ne mogu razvijati mikroorganizmi i endemski sitemi. Poučen time, čovek je počeo da oponaša to, da suši. Kod sušenja nisu još izdefinisane mnoge stvari. Mi praktično možemo da osušimo kvalitetno, po klasičnom postupku, samo šljivu. Svi drugi plodovi voća traže malo više tretmana odnosno hoće malo izmenjene tehnološke uslove proizvodnje. Da bismo dobili kvalitetan proizvod koji može da se po kvalitetu nosi sa proizvodima zemalja iz inostranstva.„ – rekao je prof. dr Ljubo Vračar inženjer tehnologije.

Agrosaveti - Sušenje jabuka i paradajza 05 (1)

Pekmez je topla obrada i konzervacija hrane

Prilikom sušenja voća ili povrća najvažnije je voditi računa o higijeni i da koristimo zdrave plodove ili da odstranimo nezdrave delove ploda.

Adama Sultan 1120x180

„Čim smo mi plod, rezanjem ili bilo čime, otvorili, on je izložen delovanju mikroorganizama odnosno edemaskog sistama. Sušenjem odvajamo vodu, odnosno dovodimo plod u stanje kada mnogi mikroorganizmi ne mogu da opstanu odnosno da se razmnožavaju sa takvim malim procentom vode, odnosno sa tim niskim AVE. To je osnovni cilj uzeti što manje vlage to je svakako sigurnije. Pored ovog sušenja, znamo da su naše bake pripremale pekmez za zimu ukuvavanjem voćne mase tj. šljive. Potparili smo vodu, odstranili, povećali suvu materiju odnosno koncentraciju šećera i drugih materija u pekmezu. Nismo ni hermetički zatvorali i takav gotov proizvod održavao se po godinu ili dve dana.„ – kaže prof. dr Ljubo Vračar.

PROČITAJTE I...  Sušare u Blacu rade punom parom

Kao i kod smrzavanja, i u ovim procesima konzerviranja smo uticali na procenat vode. Upravo smo u ovom slučaju sušenja plodove dehidrirali, a kod želiranja ili pravljenja pekmeza smo je ukuvali.

galenika psenica LG 1120x185px
Prethodni tekstVađenje mladog krompira u Banatu
Sledeći tekstPočela žetva pšenice u ataru opštine Vrbas

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime