Razlika KORENOVOG SISTEMA kod RANE setve KUKURUZA

0
361
Agrosaveti---Zetva-psenice---kukuruz---Vrbas---04
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Kompanija Corteva je pre nekoliko godina sa Pioneer hibridima kukuruza prva u Srbiji počela sa ogledima rane setve. Pokazalo se da je rana setva kukuruza daleko bolja od kasnije i da ima niz prednosti koje zajedno dovode do većeg prinosa.

Milenko Bosanac ispred kompanije Corteva Agriscience/Pioneer demonstrirao je razlike u napretku kukuruza sa različitim vremenom setve.

„U mojoj desnoj ruci nalazi se hibrid P0704 i ovo je setva 29. marta. Kao što vidimo, ovaj kukuruz ima značajno razvijene nodalne korenčiće, kako iz podzemnih kolenaca, tako i iz prvog nadzemnog kolenca. Oni su već uveliko preuzeli funkciju snadbevanja biljke kukuruza hranom i vodom. Posredna uloga ovih korenova je da drže stabilnost biljke što je važno s obzirom da se nalazimo u Južnom Banatu, gde duva košava.To je nešto što daje dodatnu čvrstoću biljci kukuruza“, objašnjava Milenko.

On u drugoj ruci drži potpuno isti hibrid (P0704) koji je zasejan 13. aprila. „Kao što možemo da vidimo, kod njega nemamo u toj meri razvijene nodalne korenčiće. Oni su počeli da se razvijaju samo iz nadzemnog dela i nisu u toj meri razvijeni, kao što je slučaj kod kukuruza koji je ranije posejan“, kaže Milenko.

PROČITAJTE I...  Kakav je prinos kukuruza i da li su ratari zadovoljni cenom?

Što se tiče odluke da li treba uraditi ranu setvu ili ne važno je znati da Pioneer pruža odličan servis. Njihovi stručnjaci aktivno prate temperaturu zemljišta što im omogućava da daju pouzdanu preporuku proizvođaču da li i kada ući u ranu setvu kukuruza.

„Ono što mi u Pioneer-u sigurno tvrdimo, to je da je efekat rane setve nešto što donosi proizvođaču dodatni profit, kao odgovor na surovu klimu koja je sve više deficitarna sa padavinama i koja sve više oskudeva u danima koji omogućavaju normalne faze rasta i razvoja ove biljke“, zaključuje Milenko.

Sagovornik: Milenko Bosanac, Corteva Agriscience/Pioneer

Prethodni tekstNastavlja se borba za opstanak poljoprivrednih gazdinstava
Sledeći tekstPikiranje rasada: Kada i KAKO se izvodi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime