Pikiranje rasada: Kada i KAKO se izvodi

0
1064
rasad povrce
Foto: Pixabay

Pikiranje rasada je presađivanje mladih biljaka. Ovo omogućava da biljke bolje rastu i napreduju, dok ne dođe trenutak da se posade na stalno mesto. Najčešće se izvodi na rasadu paprike i paradajza.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Rasad su mlade biljke koje imaju 4-8 listova i visine 10–35 cm, u zavisnosti od biljne vrste. Pikiranje rasada je tehnika koja se primenjuje da bi se povećao životni prostor malim biljkama koje rastu. Najčešće se izvodi kada biljčice dobiju dva stalna lista ili nešto kasnije. Kod paradajza i paprike to je, otprilike, za 20-25 dana nakon setve.

Važno je napomenuti da, sa biološkog stanovišta, pikiranje nije neophodno, ako je biljkama u startu obezbeđen vegetacioni prostor koji dobijaju tehnikom pikiranja.

Adama Sultan 1120x180

Kako se izvodi pikiranje rasada

Sejanci ili mlade biljke se pažljivo vade iz semeništa (ili kontejnerskih ćelija) i prebacuju u unapred pripremljene veće prostore (saksije ili čašice) napunjene odgovarajućim supstratom koji je blago sabijen. Preporuka je da se najduži konrenčić skrati na trećinu, jer će to pomoći da se bolje razviju bočni korenčići.

PROČITAJTE I...  Uzgoj neobičnog povrća: Od džinovskog paradajza do crvenog spanaća

Pikiranje, odnosno prebacivanje biljaka u veći i zaseban životni prostor treba da se izvede pažljivo, tako da se biljke ne povrede. Ako su biljke u zajedničkom prostoru, zemlju treba navlažiti. Ako se radi pikiranje kontejnerskog rasada, zalivanje nije potrebno.

Aneri Galenika 1120x185px

Sadnja može da se obavi prstom ili malom sadiljkom. U oba slučaja treba napraviti udubljenja na stredini. Biljke se usađuju u 2-3 cm veću dubinu od one u kojoj su do tada rasle. Nakon stavljanja biljke u novi prostor, zemlja se nagrne i zalije.

Biljke treba zaštiti od direktne sunčeve svetlosti 3-4 dana, a provetravanje smanjiti dok se biljke ne prime.  Temperatura u plasteniku ne treba da pređe 20 stepeni. Nakon što biljke formiraju 4-5 stalnih listova, temperaturu treba sniziti za 2-3 stepena.

Pikiranje rasada, odnosno, presađivanje mladih biljaka se ne radi za krastavac, tikvicu, dinju i lubenicu. Ove biljke ne trpe oštećenja korena prilikom presađivanja.

Autori: dipl. ing. polj. Novica Milenković, dipl.ing. Mira Miljković

Prethodni tekstRazlika KORENOVOG SISTEMA kod RANE setve KUKURUZA
Sledeći tekstOdržana Gusanijada u Mokrinu – Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime