Značaj soje

0
58
soja
Foto: Wikipedia.org /Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16016

Soja je jedna od najvažnijih poljoprivredna kultura. Od nje se dobijaju mnogobrojni proizvodi značajni za ishranu ljudi i stoke, kao i za industrijsku preradu. Nećete verovati šta se od nje sve pravi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Za ishranu ljudi koristi se još od davnih vremena njeno seme, kao varivo, a preradom u industiji od sojinog semena dobija se brašno, ulje, belančevine i vitamini. Sojino brašno upotrebljava se za izradu raznih poslastica i hleba, podesnog za ishranu ljudi koji boluju od šećerne bolesti. Podesnost sojinog brašna za ovu svrhu dolazi otuda što je ono bogato svarljivim belančevinama (33,0-35,0%), a sadži malo ugljenih hidrata, i to ne u obliku skroba, već dekstrina.

Sojino brašno služi još i za izradu sojinog mesa i mesnih prerađevina (kobasica i drugih prerađevina). Od sojinog zrna i brašna proizvodi se i mleko, čijom se daljom preradom izrađuju razni mlečni proizvodi (sirevi, kiselo mleko, jogurt, kefir, i dr).

Adama Sultan 1120x180

Industrijskom preradom iz sojinog semena dobija se i kvalitetno ulje. U njemu se nalazi od 18-25% ulja. Sojino ulje ima raznovrsnu primenu: za ishranu ljudi, zatim u farmaceutskoj industiji. Koristi se za izradu raznih kozmetičkih proizvoda i toaletnih sapuna. Sojino ulje se upotrebljava i za mazivo avionskih motora.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u selu Ribare

Sojino zrno se upotrebljava i u konzervnoj industiji za izradu taznih konzervi. Od sojinih belančevina izrađuje se takođe niz značajnih proizvoda (češljevi, dugmeta, držalje za naliv pera, linoleum, razne boje –štamparske i druge, lakovi, lepkovi, sojina vuna i guma, itd.)

Aneri Galenika 1120x185px

Danas se iz sojinih belančevina proizvodi i vlakno. Od soje se dobijaju i izvesni lekovi, te se ona ubraja i u lekovite biljke.

Za ishranu stoke koriste se otpaci posle izdvajanja ulja (sojina sačma i uljane pogače), a za voluminozu upotrebljavaju se zelene biljke. Od njih se spravlja seno i silaža ili se one koriste i kao zelena stočna hrana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrotehnički značaj soje i uslovi za uzgoj

Agrotehnički značaj soje sastoji se u tome što ona, blagodareći združenom životu sa bakterijama (simbiozi) koje se nalaze na njenom korenu, obezbeđuje ne samo svoje potrebe u azotu iz atmosfere, već obogaćuje i zemljište ovim važnim hranljivim sastojkom. Pored toga ona svojim moćnim i dubokohodnim korenom poboljšava strukturu zemljišta.

Soja se gaji u celom svetu, svuda gde joj prirodni uslovi odgovaraju. Najveći izvoznik soje i  njenih proizvoda bile u SAD, a zatim Kina. Ostale zemlje uglavnom uvoze seme soje i njene proizvode.

PROČITAJTE I...  Počela žetva soje - prognoze prinosa loše

Soji je za rast i razviće potrebno relativno mnogo toplote, njeno seme klija pri temperaturi od 8-10 C, optimalana temepratura za klijanje je 20-22C, pri ranoj setvi klijavost semena se osetno smanjuje, a uz to biljke u večoj meri oboljevaju. Ova biljak dosta dobro podnosti prolećne mrazeve do -2,5C. Temperatura utiče na brzinu njenog sazrevanaja.Pri temeprturu od 16-20C faza sazrevanaj traje od 8-12 dana, a pri temperaturi od 8-9C, od 20-25 dana.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZa setvu pšenice uz arendu trebaće oko 140.000 dinara po hektaru
Sledeći tekstVojvodina: Subvencije za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje u 2022. godini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime