Oni koji je drže tvrde da Mangulica nije obična svinja. Daleko od toga. Lako se prepoznaje po belim kovrdžama, često umazanim od blata, koje je štite i od niskih i od visokih temperatura. Mangulica je rasa svinja skromnih zahteva. Porodica Graorac iz Kovilja već dve decenije uspešnno širi svoje dvorište podmlatkom ove rase. Poznati su kako u Vojvodini tako i u regionu po kvalitetnim suhomesnatim proizvodima ove rase svinja
Čuvenom Savi Graorcu poznatom po mangulcama pomažu sin Nikola i Darinka supruga. Nikola kaže da želi da nasledi oca te da se uspešno već godinama pored njega uči zanatu. Sve je bolji u pravljenju suhomesnatih „poslastica“ a najtraženiji su bela slanina, mast i čvarci.
Oni dodaju da je mangulica veoma otporna na bolesti i izdržljiva u nepovoljnim klimatskim uslovima. Nastala je ukrštanjem srpskih i mađarskih svinja i to rase šumadinka i bakonji.
Kakvog je kvaliteta meso mangulica
Njeno meso je visokog kvaliteta, prošarano mastima koje, kako kažu znalci, imaju samo zdrav holesterol. Mnogi tvrde da meso mangulice sadrži skoro upola manje holesterola od mesa obične svinje, a veći deo je takozvani dobri holesterol.
Najbolja vrsta hrane za mangulice je raznolika i uravnotežena ishrana koja sadrži potrebne hranljive materije. To uključuje kvalitetne žitarice, soju, suncokret, kukuruz i druge sastojke koji pružaju energiju i ugljene hidrate. naši domaćini ne retko kao poslasticacu svojim mangulicama daju šargarepu, kelerabu, kupus.
Gde se sve mogu čuvati mangulice
Mangulice se mogu izvoditi i na ispašu na otvorenom polju, što im omogućava da konzumiraju prirodnu hranu poput trava, biljaka i insekata. Paša može doprineti ukupnom zdravlju svinja i kvalitetu mesa.
Mangulica se nalazi na spisku Centra za očuvanje autohtonih rasa. Međutim ne hrabri činjenica da ih je sve manje, te da je mangulica kao rasa ugrožena. Pored domaćinstva Graorac u Kovilju , u Vojvodini se moze naći još u Zasavici i Kuzminu u Sremu i u okolini Subotice i Bačke Topole.
Podsetmo mangulica je veoma tražena za izvoz. Zbog izvanrednog ukusa mesa, mangalica se izvozi u Španiju gde se od nje pravi poznata serano šunka. Svinja mangulica je u Mađarskoj među rasama zakonom zaštićena.