Kako dodatno zaraditi: Šumske jagode kao alternativna proizvodnja

0
126
sumske jagode 01
Foto: Pixabay

Šumske jagode su jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu, a proizvodi od šumskih jagoda su deficitarni kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Iako su njihovi  plodovi znatno sitniji od plodova domaćih jagoda, oni sadrže znatno veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Cena, takođe, nije loša.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa, šumska jagoda spada u najomiljenije i najtraženije divlje vrste voća. Njen latinski naziv je “Fragaria vesca” i ona je rasprostranjena širom severne zemljine hemisfere. Najviše je ima u Evropi i Aziji, a odomaćila se, tokom vremena, i izvan ovog područja. U odnosu na gajene jagode, mnogo je sitnija i nije toliko slatka, ali su joj miris i ukus mnogo jači. Raste uglavnom po obodima šuma i ona je višegodišnja biljka, koja dostiže visinu i do 30 cm.

Šumska jagoda i iskustva sa domaćeg terena

U selu Dračić, kod Valjeva, jedan mladi poljoprivrednik šumske jagode je počeo da gaji pre 15 godina. On kaže da ga je osim ideje da šumska jagoda može da se gaji kao kultivisana, privukla i cena ovog voća, od 500-600 dinara za zamrznute plodove, do 1000 dinara za kilogram svežih jagoda na pijaci. Uz to, sigurno tržište garantuje i firma iz obližnje Ivanjice, koja vrši otkup. Proizvodi od šumskih jagoda su deficitarni kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

Adama Sultan 1120x180

Mladi poljoprivredni kaže da šumske jagode nisu zahtevne za gajenje. Potrebna im je, baš kao i kultivianim jagodama kvalitetna prihrana, preko sistema kap po kap, ili folijarno preko lista, uz održavanje higijene rasada. Da ove jagode, za uzvrat, mogu da donesu dobru zaradu, prepoznali su i mnogi voćari kod nas, ali još uvek ne u dovoljnoj meri, i obimu proizvodnje. Presudan uticaj na rast, razviće i plodonošenje šumske jagode, pored njenih naslednih osobina i primenjene agrotehnike, imaju i klimatski uslovi.

Uslovi za uzgoj šumske jagode i sorta Regina

Svetlost značajno utiče na razvoj, prinos i kvalitet plodova šumske jagode. S toga je potrebno gajiti je u područjima sa velikim brojem sunčanih dana i prohladnih noći. Ona najbolje uspeva na plodnim, rastresitim, propusnim i humusnim zemljištima sa više od 4% humusa.

galenika psenica LG 1120x185px

Sorta Regina, koja je poreklom sa Alpa, spada u grupu stalnorađajućih jagoda i daje konstantne prinose čime omogućava višemesečne prihode proizvodjačima. Odlikuje se ranim početkom berbe od maja meseca, pa sve do novembra tj. prvih većih mrazeva i snega. Zasađene tokom leta već nakon 30 dana počinju sa plodonošenjem i stalnim i obilnim prinosima. Poseduje veliku prirodnu otpornost na sve bolesti ali i štetočine, naročito na nadmorskim visinama preko 600 metara, pa neka veća zaštita nije potrebna. Sve ove karakteristike omogućavaju da se lako gaji i da podnosi različite uslove gajenja, s tim u vezi može se odlično uzgajati i u organskoj proizvodnji.

Mangan, kalijum, gvožde i brojni vitamini u šumskim jagodama povoljno utiču na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu, mogu se koristiti i za negu kože lica i tela, a mogu ih jesti i dijabetičari.

Infinito Bayer 1120x180 V01

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstSvaštarska proizvodnja jedino rešenje za malog poljoprivrednog proizvođača
Sledeći tekstSorte pšenice i ječma za rekordne prinose

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime