Svaštarska proizvodnja jedino rešenje za malog poljoprivrednog proizvođača

0
177

Dragan Jocić, iz sela Vlaška, koje pripada opštini Mladenovac, po struci je električar. Dobar deo života proveo je u inostranstvu radeći u svojoj struci. Pre nekoliko godina odlučio je da se vrati u rodnu Vlašku gde je od oca nasledio veliko imanje i dosta zemlje. Porodica Jocić je velika, pod istim krovom žive sin, snaja i Dragan sa suprugom. Posla uvek ima na pretek, ali zbog nedostatka strategije u poljoprivredi, koju svi poljoprivrednici čekaju, Dragan je prinuđen da svaštari i proizvodi bukvalno sve od voća i povrća, preko rakije, vina, melema, sapuna, pa sve do jaja japanske prepelice.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Budući da na imanju drži i svinje, Dragan kaže da je otkupna cena sramno niska i da nema računicu da ih gaji, hrani, i ako zatreba leči, a da ih na kraju proda za malo novca.

Uzgoj japanskih prepelica

Dragan se inicijalno bavio pčelarstvom i od toga je sve počelo. Na gazdinstvu se nalazi preko 20 košnica, kao i 180 japanskih prepelica. Analizama je dokazano da jedno jaje japanske prepelice u odnosu na kokošije, ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i oko deset puta više vitamina B-kompleksa.

Adama Sultan 1120x180

Jaja japanske prepelice veoma povoljno deluju na centralni nervni sistem, srce, krvne sudove i metabolizam. Jaja su se pokazala kao veoma uspešno prirodno lekovito sredstvo u lečenju nekih bolesti, kao što su anemija, astma, dijabetes, holesterol. Poznato je da je ovaj proizvod “bomba” za imunitet i da doprinosi boljitku čovekovog organizma. Dragoceni sastojak u jajetu japanske prepelice su enzimi.

PROČITAJTE I...  Prebrodili gubitak 100 vagona luka: Tandem koji ne priznaje neuspehe

Proizvodnja lekovitih melema

Muka je naterala ovog vrednog čoveka da nauči sam da proizvodi lekovite meleme. Dragan tokom cele godine skuplja lekovito bilje, koje pomaže u otklanjanju brojnih tegoba. Danas se u njegovoj ponudi nalazi veliki izbor preparata koji se svrstavaju u oblast narodne medicine.

Aneri Galenika 1120x185px

Svi proizvodi sa ovog imanja su zdravi i ukusni i predstavljaju “kuću zdravlja”, kako ističe naš sagovornik. Sve što proizvede pre svega je namenjeno kupcima koji znaju koliko su domaći proizvodi na ceni, jer se pripremaju na zdrav način, bez aditiva i konzervansa.

Ne živi se – preživljava se

Dragan dodaje da je položaj seljaka veoma težak i da nema perspektive na selu. Za subvencije je podnosio zahteve, ali je uvek bio odbijen. Državi više ne veruje i uzda se samo u sebe i svoj težak rad.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Dragan je odličan primer pravog svaštarskog domaćinstva,koje se bavi  ratarstvom, svinjarstvom, pčelarstvom i svim drugim poslovima jednog pravog šumadijskog domaćina. U sve što radi utkano je mnogo ljubavi, vremena i novih znanja stečenih tokom niza godina provedenih u poljoprivredi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj povrća tokom cele godine u plastenicima

Nova ulaganja i neko veće proširenje proizvodnje, za sada, ne planira, kao ni stavljanje akcenta na neki od proizvoda iz bogate i pre svega zdrave, domaće ponude. Ukoliko se okolnosti u poljoprivredi budu razvijale u dobrom smeru, postoji mogućnost da se neki od proizvoda zaštiti patentom i plasira na inostrano tržište.

Sagovornik: Dragan Jocić, poljoprivrednik iz sela Vlaška

Prethodni tekstPočela žetva soje – prognoze prinosa loše
Sledeći tekstKako dodatno zaraditi: Šumske jagode kao alternativna proizvodnja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime