Najavljene padavine dovešće do porasta infekcija na jabukama

0
478
Agrosaveti najavljene padavine jabuka 01

Na području Srbije zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja cvetnih pupoljaka i početka cvetanja. Od sredine sledeće nedelje najavljene su padavine, te je neophodno obaviti tretiranje voćnjaka, stoji na portalu PIS-a.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) sa opalog lišća iz voćnjaka, registrovana je visoka dozrelost pseudotecija (u nekim regionima čak do 80%) tako da se sa sledećim padavinama očekuje intenzivno oslobađanje askospora i visok rizik od infekcije ovim patogenom.

Od utorka sledeće nedelje se najavljuje višednevni kišni period koji, uz prisustan infektivni potencijal i osetljive faze razvoja jabuke, može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje primarnih infekcija čađavom krastavošću jabuke.

Coltrane 1120x180

U cilju zaštite jabuke proizvođačima se preporučuje da, pred najavljene padavine, sprovedu hemijske mere zaštite kombinacijom preventivnih i sistemičnih fungicida na bazi aktivne materije ditianon+ciprodinil.

Agrosaveti najavljene padavine jabuka pepelnica 02

OBAVEZAN I TRETMAN PROTIV PEPELNICE

U cilju zaštite od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), naročito kod osetljivog sortimenta, preporučuje se primena nekog od fungicida na bazi aktivne materije kresoksim-metil. Takođe, u cilju smanjenja infektivnog potencijala ovog patogena preporučuje se i mehaničko uklanjanje zaraženih belih mladara.

Tekton 1068x180px

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

PROČITAJTE I...  Zaštita jabuka u fenofazi od zelenih buketića do roze pupoljka

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Prethodni tekstColtrane® – štiti kukuruz do devetog lista od širokolisnih korova
Sledeći tekstTajne uzgoja vrhunskog prolećnog belog luka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime