Porodične farme svinja

0
1024
Agrosaveti---farma-svinja---Stapar---03

DŽABE TRADICIJA, AKO PERSPEKTIVE NEMA

Porodica Kuzmanović iz Brezovice kod Uba se već nekoliko generacija unazad bavi tovom svinja. Obrađuju 50-ak hektara, a u poslove na farmi je uključena čitava porodica, pa tako i Dragica koja je bila naš domaćin. Kuzmanovići imaju svoje krmače čiju prasad ostavljaju i tove, a trenutno imaju pet krmača.

Adama Asorbital 1120x180

Na žalost, trud i rad u svinjarstvu trenutno nije opravdan, jer je cena tovljenika ispod svakog minimuma, oko 110 dinara. Kuzmanovići sada nemaju ništa za prodaju, te se nadaju da će doći do pozitivne korekcije cene, a poslednju turu su prodali početkom januara po ceni od 135 dinara.

“Pa kolika je sada cena žitarica? Ne znam šta da vam kažem za cenu svinja. Sve vam govori činjenica da je dosta ljudi već odustalo od tova. Mini farme se zatvaraju. Naš deda je prvi u selu počeo time da se bavi, evo, opstali smo nekako sve ove godine, ali šta će sada biti i kako ćemo dalje, ne znam. Više nam se isplati da prodamo žitarice, ovako stvarno gubimo.” – kaže Dragica.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti---Uzgoj-svinja---Backo-Dobro-Polje---02

NESTAJU PORODIČNE FARME

Bore se koliko mogu, ali koliko dugo će sve ovo imati smisla, pita se Dragica. Puno je ovo svakodnevnog rada, brige, a kada motiv izostane, onda je sve još teže.

PROČITAJTE I...  Griženje repova kod svinja: Zašto nastaje i kako ga efikasno sprečiti

“Mi smo u debelom minusu. Evo, jutros je i napolju baš hladno, ali stvarno je hladno, loše je.” – ističe naša sagovornica.

1120x180px

Vreme će pokazati kakva budućnost dolazi za mnoge farmere u Srbiji, a veliki broj malih farmi je već ugašen, priča nam naša sagovornica.

“Ako se nešto hitno ne promeni, neće biti smisla baviti se tovom svinja. Možda ostavimo krmaču ili dve, za sopstvene potrebe. Mnoge porodične, manje, farme su već ugašene, možda ćemo morati i mi, videćemo.” – dodaje Dragica.

Adama Soratel 1120x1080

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 01

DALEKO I OD POZITIVNE NULE

“Naš seljak je vredan, ali ako plasmana nema, ili ako je loša cena, čemu onda sve? Sada perspektive u svinjarstvu, sa ovom cenom, nema. Da li je problem uvoz, ili šta već, ne znam, ali se nadam da će se neko rešenje pronaći. U lancu proizvodnje mesa, najmanje dobije proizvođač. Trenutno smo veoma daleko i od proizvodne cene, o zaradi da i ne govorim.” – kaže naša sagovornica.

Inače, u selu Brezovica kod Uba je nekada bilo daleko više stočara, međutim, Kuzmanovići su ostali usamljeni u svemu ovome, pa će i oni dobro da razmisle o sledećim koracima, iako je reč o porodičnoj tradiciji koja, na žalost, trenutno, nema perspektivu.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstNajavljene padavine dovešće do porasta infekcija na jabukama
Sledeći tekstZaštita useva šećerne repe od korova i štetočina u početnim fazama rasta i razvoja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime