Zaštita pšenice i ječma – Bumper P i Zamir

0
471
Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---Psenica---Jecam---01

Jedne od najznačajnijih bolesti strnih žita svakaku su pepelnica, rđa, siva pegavost lista i mrežasta pegavost ječma. One svake sezone prete usevima. Iz godine u godinu, broj tretmana zaštite se povećava. Međutim, najvažnije je upotrebiti adekvatan preparat u pravo vreme, kako bi tretiranje bilo maksimalno uspešno.

Merpan-80-WDG-1038x172

U zaštiti pšenice i ječma odavno se već na tržištu nametnuo dobro poznati duo, Bumper P i Zamir, iz palete kompanije Adama. Na parcelama Bošković Agrara koji su pod pšenicom, problema nije bilo. Oni su svoje useve zaštitili upravo tim preparatima.

‚‚Za prvi tretman pšenice radili smo Bumper P u količini 1 l/ha. Pokazao se, naravno, uspešan. Drugi tretman, zbog klasa, radili smo sa Zamirom isto 1 l/ha. Rezultat je pšenica u dobrom zdravstvenom stanju. Bumper P smo radili da ne bi došlo do oboljenja, a Zamir da je održimo do žetve. Rezultati su savršeni‚‚ – objašnjava Dragana Bošković.

Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---Psenica---Jecam---02

‚‚Bumper P je dvokomponentni sistemični fungicid. Ima u sebi dve aktivne materije. To su prohloraz i propikonazol. Preporuka kompanije Adama je da ga proizvođači koriste u usevu pšenice i ječma za zaštitu od bolesti lista. Doze primene preparata su od 0,8 l/ha do 1 l/ha. U ječmu je obavezno da se koristi puna doza, 1 l/ha.‚‚ – iznosi Dragan Kankaraš iz kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  ZIMSKA ZAŠTITA KOŠTIČAVOG VOĆA

BUMPER P

Osim svoje dvokomponentnosti, prednost koju ima Bumper P je i ta što veoma dobro deluje na nižim temperaturama.

Nimrod-1038x172

‚‚Bumper P je fungicid namenjen za tretman nakon pojave bolesti. Kada proizvođači na parceli primete da na donjim listovima ima pojave bolesti. Cilj je da se spreči širenje bolesti ka gornjim listovima. Zadatak preparata i proizvođača je da zaštite list zastavičar i dva lista ispod njega. Oni su nosioci prinosa.‚‚ – kaže Dragan Kankaraš.

Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---Psenica---Jecam---03

ZAMIR

Ekonomski najznačajnija bolest pšenice svakako je fuzarium klasa. Kompanija Adama, za efikasno rešenje tog problema, preporučuju preventivni tretman preparatom Zamir.

‚‚Fungicid Zamir je dvokomponentni preparat. Ima dve aktivne materije. To su prohloraz i tebukonazol. One su jedne od najznačajnihih aktivnih materija za uspešno rešenje ovoga problema. Kada koristiti preparat? Preparat mora da se koristi isključivo preventivno u početku cvetanja. Cilj je da se spreči da se patogeni šire kroz cvet u klas biljke. Doza primene preparata je 1 l/ha. Proizvođači treba da rade uvek sa maksimalnom dozom preparata.‚‚ – objašnjava Dragan Kankaraš.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja i štete od grada u Kovačici

Osim fuzariuma klasa, zbog svog širokog spektra delovanja, Zamir efikasno suzbija i sve druge bolesti.

Kombinacijom preparata Bumper P i Zamir kompanije Adama, proizvođači mogu biti sigurni da će ovaj duo obezbediti najbolju zaštitu i pšenice i ječma tokom čitave vegetacije.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime