Zaštita stoke od insekata (muva)

0
3835
Agrosaveti - Farma krava Osečinica 01

Insekti su skoro redovna pojava u stočarskim objektima. Oni uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama. Najbolji način uništavanja insekata je hemijskim tretmanom, ali je i preventivna zaštita neophodna.

Adama Maganic 1120x180

U toku letnjeg perioda insekti su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uslovi u ovom okruženju pogoduju. Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i pogodna temperatura su odlični uslovi za razvoj insekata, a pre svega muva. Bez obzira o kakvoj vrsti se radi, njihovo prisusvo u stajama je vrlo štetno. Oni uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama. Poznato je da svako uznemiravanje tokom muže deluje na smanjenje količine namuženog mleka, a zbog uznemiravanja životinje inače slabije jedu, količinske manje pojedu hraniva, a samim tim smanjuje se i ne postiže odgovarajući dnevni prirast.

Održavanje higijene stajskog prostora

Da bi sačuvali životinje i održali proizvodnju, stočari se moraju potruditi da smanje broj, ako ne postoji mogućnost za potpuno uništavanje insekata u objektima. Borbu za uništavanje muva i insekata treba početi održavanjem opšte higijene stajskog prostora i prostora oko objekata pre svega prolećnim krečenjem, kako bi se uništila legla muva koja su preživala hladne zimske dane pre nego što polože svoja jaja. Ženka štalske muve izleže 20-50 jajašaca. Iz izleženih jaja se brzo razvijaju larve, zatim lutke, a iz njih odrasle muve. Ceo razvojni ciklus traje 10-14 dana, te se tokom sezone potpuno razvije 7 do 8 generacija muva.

MPS baneri II

Pored obaveznog krečenja staja treba povesti računa o održavanju higijene životinja, pakovanju i čuvanju stajnjaka u izgrađenim đubrištima i uklanjanjem odpadaka – ostataka hrane koji se vrlo brzo kvare i trule. Potrebno je redovno provetravati staje ne samo iz preventivno-zdravstvenih razloga već i zbog suzbijanja muva koje ne podnose promaju. Ako je moguće bilo bi dobro zatvoriti sve otvore-prozore kroz koje insekti mogu da prođu zaštitnom žičanom mrežom.

PROČITAJTE I...  Pogledi na AGRAR: Pune mesare lošeg mesa iz uvoza, prazne staje i obori

Posebno se mora voditi računa o higijeni muznih uređaja i posuda za napajanje teladi, higijeni jasala i pojilica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Pažljiva upotreba insekticida

Uništavanje insekata efikasno je i hemijskim sredstvima. Stočari se moraju strogo pridržavati uputstva proizvođača kako se i u kolikoj koncentraciji određeni insekticidi upotrebljavaju. Prskanje preparatima treba vršiti na mestima gde se muve više zadržavaju. Prskanje po zidovima, hranilicama, pojilicama, i ostalom priboru treba obaviti u praznoj štali kada su životinje na paši ili ispustu.

Nepravilno korišćenje sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mleku. Na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko postaviti zaštitne mreže kako bi sprečavala ulazak insekata u objekte.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Izvor: Agronews, psss.rs

Prethodni tekstOsnivanje novih zadruga neophodno: Zajedničkim radom do razvoja sela
Sledeći tekstOtkriveno ko je izazivao veštačku nestašicu šećera

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime