Zlatna kajsija: od roda do berbe

0
84

Puna vitamina, minerala i antioksidansa, zlatno žute boje i sočnog i slatkog ukusa, kajsija je jedna od omiljenih voćki, te gotovo da nema dvorišta bez barem jednog stabla. Da je to tako pokazuje i podatak da u Srbiji postoji skoro dva miliona sadnica kajsije, dok se godišnje proizvode oko 40.000 tona.

Spyrale Adama 1120x1080

Zlatna kajsija 02

Kajsije se na imanju porodice Žolta Stamolija u Bečeju gaje još od 1965. godine kada je njegov deda počeo da sadi. Od sorti, Žorž kaže da gaji novosadske sorte i govori o tome koje su prednosti gajenja kajsije u odnosu na drugo voće.

Gajenje kajsija

Gajenje kajsija nije toliko zahtevno, kaže Žolt, jer nema mnogo rezidbe kao kod jabuke i kruške. Princip je takav da kajsije sazrevaju još za vreme žetve. Ona može da se preradi i kao konzumna, da se od nje prave prave kompoti, pekmezi i slatko, a može da ide i u rakiju.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ona je zahtevnija za vreme cvetanja. Potrebno je dodavati prihranu i zalivati kada je potrebno. Ove godine je kajsija počela da cveta od februara, a prvo branje je bilo početkom juna.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja u Čereviću

Zlatna kajsija 04

I dok su deca čiji su rođendani u junu navikli da im mame prave torte od jagoda i trešanja, zbog promene vremenske klime i sve toplijeg talasa, voće u našim krajevima već nekoliko godina ranije zrije, pa do kraja juna ostanu još kajsije.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Sve zavisi od sunčanih dana, kaže naš sagovornik. Kako smo imali toplu zimu, kajsija je već u decembru počela da pupi pupoljke, dok je prethodnih godina cvetanje bilo krajem marta.

Zlatna kajsija 01

Zaštita voća

Što se tiče zaštite voćki protiv monilije, insekata i trave, Žolt kaže da koristi uglavnom Galenikinu agrotehniku, a voćke se još prskaju i atomizerom. Kada sazru, kajsije trebati i ubrati, a za to je potrebno mnogo ruku.

Kvalitetno voće se traži

Što se ovogodišnjeg prinosa tiče, Žolt kaže da je zadovoljan. Na imanju porodice Stamolija, kajsije se gaje na dva jutara zemlje, a kako Žolt kaže, dogodine će se proširiti na još jedno jutro. Jabuka se gaji na dva hektara, a tu su još i kruške i malo grožđa.

Prethodni tekstSTIŽU TREŠNJE BEZ OSTATAKA PESTICIDA
Sledeći tekstDo kraja juna iz EU fondova isplaćeno 80 miliona evra za podršku poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime