Puna vitamina, minerala i antioksidansa, zlatno žute boje i sočnog i slatkog ukusa, kajsija je jedna od omiljenih voćki, te gotovo da nema dvorišta bez barem jednog stabla. Da je to tako pokazuje i podatak da u Srbiji postoji skoro dva miliona sadnica kajsije, dok se godišnje proizvode oko 40.000 tona.
Kajsije se na imanju porodice Žolta Stamolija u Bečeju gaje još od 1965. godine kada je njegov deda počeo da sadi. Od sorti, Žorž kaže da gaji novosadske sorte i govori o tome koje su prednosti gajenja kajsije u odnosu na drugo voće.
Gajenje kajsija
Gajenje kajsija nije toliko zahtevno, kaže Žolt, jer nema mnogo rezidbe kao kod jabuke i kruške. Princip je takav da kajsije sazrevaju još za vreme žetve. Ona može da se preradi i kao konzumna, da se od nje prave prave kompoti, pekmezi i slatko, a može da ide i u rakiju.
Ona je zahtevnija za vreme cvetanja. Potrebno je dodavati prihranu i zalivati kada je potrebno. Ove godine je kajsija počela da cveta od februara, a prvo branje je bilo početkom juna.
I dok su deca čiji su rođendani u junu navikli da im mame prave torte od jagoda i trešanja, zbog promene vremenske klime i sve toplijeg talasa, voće u našim krajevima već nekoliko godina ranije zrije, pa do kraja juna ostanu još kajsije.
Sve zavisi od sunčanih dana, kaže naš sagovornik. Kako smo imali toplu zimu, kajsija je već u decembru počela da pupi pupoljke, dok je prethodnih godina cvetanje bilo krajem marta.
Zaštita voća
Što se tiče zaštite voćki protiv monilije, insekata i trave, Žolt kaže da koristi uglavnom Galenikinu agrotehniku, a voćke se još prskaju i atomizerom. Kada sazru, kajsije trebati i ubrati, a za to je potrebno mnogo ruku.
Kvalitetno voće se traži
Što se ovogodišnjeg prinosa tiče, Žolt kaže da je zadovoljan. Na imanju porodice Stamolija, kajsije se gaje na dva jutara zemlje, a kako Žolt kaže, dogodine će se proširiti na još jedno jutro. Jabuka se gaji na dva hektara, a tu su još i kruške i malo grožđa.