STIŽU TREŠNJE BEZ OSTATAKA PESTICIDA

0
273
Delta Agrar tresnja Zajecar 1

Kompanija „Delta Agrar“ uspešno plasira na tržište voće proizvedeno po savremenom „zero residue“ konceptu.

Prvoklasna trešnja je krupna, intenzivne boje, slatkog i prefinjenog ukusa. Meso joj je sočno, a spolja je sjajna i čvrsta. I najvažnija stvar – najlepša je i najukusnija kada se, kao u detinjstvu, jede direktno sa grane.

Baš ovakve plodove voća, koje je sinonim za dečiju radost i rano leto, na tržište je plasirala kompanija „Delta Agrar“. Na rafovima prodavnica naći će se trešnje sa jasnom oznakom „bez ostataka pesticida“. Reč je o voću proizvedenom po najsavremenijim standardima, koje predstavlja svetski iskorak u voćarskoj proizvodnji.

Avenue 1120x180px

Delta Agrar tresnja Zajecar 1

Ovaj prestižni žig, na engleskom poznat kao „Zero Residue“, znači da voće na sebi nema merljivih ostataka pesticida po standardnim laboratorijskim standardima. To se postiže stvaranjem najboljih mogućih uslova za proizvodnju, pažljivim praćenjem voćki, kao i pravovremenim reagovanjem drugim zaštitnim sredstvima, najčešće biološkog porekla. Ukoliko se biljke tretiraju pesticidima – što je takođe u kontrolisanim uslovima dozvoljeno – to se čini u ranim fazama, što omogućava da na plodu u vreme berbe od njih ne ostanu ni najmanji ostaci. Tako se dobijaju zdraviji plodovi, koje nutricionisti rado smeštaju u tanjir pravilne ishrane.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina u selu Kalinovac

Proizvodnja bez ostataka pesticida je izuzetno napredna

Tehnolog proizvodnje voća sa plantaže „Delta Agrara“ u Zaječaru Zoran Đogić objašnjava da je proizvodnja bez ostataka pesticida izuzetno napredna i da omogućava bogatije i zdravije prinose.

Delta Agrar tresnja Zajecar 2

– Investirali smo u moderan zasad. Postavljene su specijalne mreže koje ne dozvoljavaju kontakt voćki i insekata, čime se predupređuje pojava mnogih bolesti koje se u konvencionalnoj proizvodnji tretiraju pesticidima. Takođe, iznad voćnjaka je posebna folija, koja sprečava dodir sa kišom, koja je takođe među uzročnicima oboljevanja biljaka. Stabla se navodnjavaju metodom „kap po kap“, a uspostavljen je i uspešan sistem podsticanja oprašivanja i zaštite od mraza. Sve to smanjuje rizik od štetočina i bolesti, što drastično smanjuje potrebu za primenom pesticida – ističe Đogić.

Delta agrar“ je koncept bez ostataka pesticida uspešno primenio na dve izuzetno kvalitetne i tražene sorte – „reginu“ i „kordiju“, koje se i u svetu smatraju „kraljicama“ ovog voća. Polje na kome su proizvedene trešnje sa ovim žigom prostire se na površini od 10 hektara.

PROČITAJTE I...  Apel da se ne ugrožavaju pčele tokom prskanja

– Jabuke po ovom konceptu proizvodimo već četiri godine. Prošle godine smo prvi put pokušali sa trešnjama, na probnoj površini od tri hektra. Rezultati su bili više nego dobri, pa smo ove godine drastično podigli proizvodnju. Berba upravo počinje, a rod je po svim parametrima odličan – navodi Đogić.

Prethodni tekstSezona lova u Srbiji
Sledeći tekstZlatna kajsija: od roda do berbe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime