Aktuelno – Mraz oštetio voće širom Srbije

0
2187
Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---03

VELIKA ŠTETA OD MRAZA U BELOJ CRKVI

Mraz koji je od srede do petka bio prisutan na pojedinim lokalitetima, obrao je planirani rod. Temperature su se kretale u rasponu od -8 do -4, a za sada se procenjuje da je mraz najviše štete ostavio na području Banata, tačnije u opštini Bela Crkva. Tamošnji voćari kažu da se temperatura od -8 zadržala dugo, između 4 i 9 sati, te da se očekuje velika šteta na jabukama. Kako je za naš portal rekla direktorica vršačkog “Agrozavoda”, Snežana Kremić, šteta se još uvek procenjuje, ali je reč o temperaturi i mrazu koji ne prašta.

Adama Asorbital 1120x180

“Međutim, o procenama je rano govoriti. Sve zavisi i od faze u kojoj se voće nalazi. Naime, pupoljci su najtolerantniji na mraz, ali ako su krenuli da se otvaraju, a jesu, onda su posledice prisutne.” – dodaje Snežana.

Na terenu su se noću mogli videti voćari koji su se trudili da povećaju temperaturu tako što su palili vatru u voćnjacima, međutim stručnjaci kažu da ta mera nije uvek efikasna.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Što se tiče samog Severa Bačke, najniža temperatura zabeležena je u okolini Tavankuta, gde se živa na termometru spuštala do -6 stepeni, te je mraz oštetio jabučnjake.

PROČITAJTE I...  Hitno - Venturia inaequalis jabuke, kako se izboriti protiv nje?

ŠTETA I U OKOLINI ČAČKA

Mraza je bilo i u drugim delovima Srbiji. U voćarskom delu okoline Čačka, oštećenja od mraza su na kajsiji i breskvi, ali u različitom stepenu, u zavisnosti od sorte, odnosno njihove feno faze razvoja, kaže Bransko Tanasković, iz Poljoprivredno savetodavne službe iz Čačka.

1120x180px

“Postoje oštećenja na jabučastom voću na nižim nadmorskim visinama, posebno u zasadima koji se nalaze u dolini Morave, ali šteta se još utvrđuje.” – ističe Tanasković iz PSS Čačak.

Šteta od mraza se ne može sanirati, takav čarobni štapić ne postoji. Stručnjaci kažu da se u takvim voćnjacima proizvođači moraju ponašati kao da mraza nije ni bilo. Slede im dodatni troškovi za sve neophodne, redovne agrotehničke mere koje bi primenjivali i da mraza nije bilo.

Adama Soratel 1120x1080

ŠTA DONOSI APRIL MESEC?

April mesec je mesec u kom su apsolutno moguće temperaturne oscilacije, te voćari moraju biti u pripravnosti.

Mnogi od njih su voćnjake tretirali sa preparatima protiv mraza, koji su donekle mogli ublažiti stres. Njihovo dejstvo traje 3 nedelje, te je tretman neophodno ponoviti.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Rizik od niskih temperatura trajaće bar do sredine aprila, upozoravaju meteorolozi.

Prethodni tekstNema dobrog klipa bez ‚‚klipana‚‚
Sledeći tekstJečam – Tehnologija gajenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime