Almex ore hiljade hektara, a otima od ratara

0
640
Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 01

Poljoprivrednici u Pančevu ostali su uskraćeni za najmanje 1.000 hektara državnog zemljišta jer je toliko, umesto njima, dato preduzeću Stari Tamiš, delu Sistema Almex koje je kršeći zakon gradskoj komisiji dostavilo netačne podatke o površinama koje ima u vlasništvu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE)

Agil 1120x180

Sistem Almex je u većinskom vlasništvu Miroslava Alekse koji, kako navodi VOICE, obradjuje ukupno 18.000 hektara, što ga svrstava medju četiri najveća zemljoposednika u Srbiji.

Prijavljujući netačne površine, Stari Tamiš je oštetio i poljoprivrednike koji su ostali bez državnih oranica, ali i gradski, pokrajinski i republički budžet, jer će za zakup hektara koji mu zapravo i ne pripadaju platiti manje nego što bi platili pančevački ratari.

BioPlug 728x90px

„Ovakvih slučajeva je na teritoriji Pančeva još. Ima pojedinaca, poljoprivrednika, koji su takodje prijavili manje površine da bi po osnovu prava prečeg zakupa stočarima dobili više hektara. Samo zbog Almeksa nama je na raspolaganju oko hiljadu hektara manje. Tražimo od Grada da obustavi licitaciju“, kažu u Udruženju poljoprivrednih proizvođača „Pančevac“, koje je članica Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

PROČITAJTE I...  Kompanija Tenis tražila odlaganje investicije

Kršenje zakona

Ocenili su da su Stari Tamiš i ostali koji su davali neistinite podatke kršili zakon, ali da je pitanje i da li su u katastru zavedene sve površine koje obrađuju te firme i poljoprivrednici.

Orius 1120x1080

„Namerno ili nenamerno prekršen je zakon. Lokalni čelnici obećali su da će se pozabaviti ovim problemom, a mi smo pokrenuli postupke pred nadležnim organima“, kazali su u „Pančevcu“.

VOICE navodi da se u mnogim vojvođanskim mestima primećuje da broj stočara i grla raste u poslednje vreme, ali ne zapravo već u papirima, jer je prošlogodišnja izmena pravilnika omogućila poljoprivrednicima da broj grla dokazuju i fakturama o kupovini, odnosno prodaji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na osnovu ovih faktura porasla su u papirima stada kod pojedinih stočara, koji su na osnovu toga imali pravo na zakup više državnog zemljišta nego pre izmene pravilnika, jer od veličine stočnog fonda zavisi i broj hektara koje će stočari po pravu prečeg dobiti u zakup u svojoj, pa i drugoj katastarskoj opštini.

I Ministarstvo poljoprivrede je uvidelo da se pri izdavanju državnih njiva javljaju mahinacije pa je u više navrata ministar Branislav Nedimović najavljivao izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali do toga još nije došlo.

PROČITAJTE I...  Kompanija Tenis tražila odlaganje investicije

VOICE piše da Almex obrađuje i u vlasništvu ima oko 18.000 hektara zemljišta i treći je najveći gazda oranica u Srbiji, ako se uzme u obzir i ono što ima u vlasništvu i što iznajmljuje.

Petar Matijević u vlasništvu i zakupu ima najviše – 30.000 hektara, sledi Miodrag Kostić, čija MK grupa iznajmljuje i gazduje sa oko 25.000 hektara, Al Dahra iz Iriga kupila je nedavno blizu 17.000 hektara zemljišta PKB-a, pa je, ako se gleda samo vlasništvo, odmah posle „Matijevića“.

VOICE navodi i da Grad Pančevo raspisuje konkurse za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta netransparentno i po nejasnim procedurama.

Izvor: Agronews, VOICE

Prethodni tekstSejati samo deklarisano seme pšenice
Sledeći tekstAlternativna tržišta za srpske jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime