Alternativna tržišta za srpske jabuke

0
664
Agrosaveti - Alternativna tržišta 01

Rusija je rešila da smanji zavisnost od uvoznih jabuka tako što će gajiti svoje. Ova vest posebno pogađa Srbiju jer nam je na ruskom tržištu jabuka postala glavni izvozni proizvod sa godišnjim prihodom od oko 115 miliona dolara.

Adama Maganic 1120x180

O alternativnim tržištima za srpske jabuke razmišljaju i u ministarstvu poljoprivrede, što je potvrdio i ministar Branislav Nedimović. On je izjavio da je važno da se ne fokusiramo samo na jedno tržište – tržište Rusije.

„U Rusiji se podižu novi zasadi jabuka, naročito u Krasnodarskoj oblasti – rekao je Nedimović i ukazao da je uvek potrebno imati alternativno tržište, ako stvari krenu loše. – Cilj nam je da s Kinom i Indijom otvaramo nova tržišta, na prostoru severne Afrike, Maroka i Alžira. I da se vratimo na tržišta na kojima smo ranije bili prisutni“ – rekao je Nedimović i dodao da fokus treba da bude na bogatijim tržištima. S Indijom je nedavno potpisan sporazum u oblasti fitosanitarne kontrole što bi u perspektivi moglo da otvori mogućnosti na tom tržištu.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Rusija smanjila uvoz jabuka

Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro drastično promeniti. Nezvanično se pominje i da je ove godine prećutno uvedena obustava uvoza sve dok se ne proda domaća jabuka.

PROČITAJTE I...  Luk i krompir dostigli dostigli cenu od 100 din/kg

Uticajni poljski analitičar Adam Paradovski, u martu ove godine, rekao je da su Rusi za samo godinu dana uvoz jabuka smanjili četiri odsto i da će se ovaj procenat intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod. Poljska se zbog toga okrenula Kini, ali Paradovski tvrdi da takvi planovi nisu realni i da je Indija „tržište koje obećava“.

galenika Plavo ulje 1120x180

„Izvoz u Rusiju imaće perspektivu još nekoliko godina, a poljski i svi drugi veliki proizvođači jabuka morali bi da pronađu alternativna tržišta“ – upozorio je ovaj analitičar koji je Srbiju, s godišnjom proizvodnjom od oko 400.000 tona ovog voća, takođe svrstao u red najvećih evropskih proizvođača.

Srbija je poslednjih godina upravo zbog otvaranja ruskog tržišta ostvarila veliki napredak u sektoru voćarstva, posebno jabuka čija je proizvodnja intezivirana. Ove godine i u Evropi i kod nas očekuje se rekordan rod što podrazumeva i niže cene.

Adama Forapro 1120x180

Ponuda ogromna, a potražnja skromna

Profesor Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, rekao je da je ovogodišnji rod u Evropi 36 odsto veći nego u 2017. i da je ponuda ogromna, a potražnja skromna. Trenutna cena koju nude hladnjačari je izuzetno niska – od 22 do najviše 35 evrocenti za crveni delišes. Jasno je, kaže, da se ne može ponoviti prošlogodišnja cena od 60 ili 70 evrocenti, koliko su je plaćali kupci iz Rusije.

PROČITAJTE I...  Srbija među 10 najvećih izvoznika pšenice i kukuruza

„To zlatno vreme je prošlo. Sada možemo očekivati „evropske“ cene od 28 do najviše 40 evrocenti po kilogramu“ – smatra Keserović i dodaje da bi država morala da razmišlja na duge staze jer širom Evrope, a posebno u Rusiji, Azerbejdžanu i Maroku, niču nove savremene plantaže.

BioPlug 728x90px

„Što se tiče Rusije, tačno je da oni ozbiljno ulažu u zasade jabuka. Nemam informacije što se tiče Indije, ali marokansko tržište bi za nas moglo da bude interesantno ako otklonimo neke barijere. Oni cene jabuku i na tom tržištu je ovo voće skupo“ – ističe naš sagovornik, dodajući da ne treba stajati već razmišljati o uvođenju novih koncepata proizvodnje.

Ističe da moramo polako da se prilagođavamo evropskom tržištu i da sa konvencionalne prelazimo na integralnu, organsku proizvodnju kao što radi cela Evropa.

S druge strane, postoje i mišljenja da Rusija zbog klimatskih uslova ne može da dostigne najviši kvalitet jabuke, ali da je njihova prednost niska cena zemljišta i energenata.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstAlmex ore hiljade hektara, a otima od ratara
Sledeći tekstProizvodnja kozjeg sira na etno salašu u Bezdanu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime