Budžet za poljoprivredu uvećan nakon rebalansa, šta od toga imaju poljoprivrednici?

0
378
novac subvencije podsticaji
Foto: Pixabay

Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2022. kroz rebalans biće uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo.

Spyrale Adama 1120x1080

Za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, subvencije u stočarstvu i premiju za mleko obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara. Za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara.

Kako je najavljeno, davaće se subvencije za uzgoj šećerne repe rod 2023. i to 35.000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

LIBRETO 1120x180

Najavljeno je i subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita (grejs period) odobren reprogramom, od 6 do 12 meseci, a koji su subvencionisani po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci.

Regres za gorivo i besplatan kukuruz za mlečne krave

”Do kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara, što znači maksimalno 20.000 dinara po gazdinstvu“, navelo je Ministarstvo.

U saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

PROČITAJTE I...  Podsticaji stočarima - mogućnost prodaje s kućnog praga

Izvor: Beta

Prethodni tekstDržanje krava i proizvodnja mleka samo za najhrabrije
Sledeći tekstAktuelna zaštita SPANAĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime