Držanje krava i proizvodnja mleka samo za najhrabrije

0
65

Porodica Grujičić, iz okoline Loznice, jedna je od retkih koja je odlučila da ostane verna stočarskoj proizvodnji. Nemili događaji u stočarstvu, odvratili su mnoge poljoprivrednike od ove proizvodne grane. Naš sagovornik, međutim, uspeo je da odoli iskušenjima i da nastavi sa proizvodnjom mleka. Svako ko se bavi stočarstvom mora da ima i ratarske kulture koje su sastavni deo u proizvodnji, kako bi se obezbedile dovoljne količine hrane. Iako je farma relativno mala posla ima za sve, pa se mužom, ishranom, i sređivanjem staje, bave i Slavkova majka i supruga.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Loša slika stočarstva

Slika stočarstva u Srbiji postaje sve lošija iz dana u dan, čemu smo i sami svedoci, kada u marketima ne možemo da nađemo mleko. Ako slučajno neko  i ostane na rafu, ono obično bude veoma skupo i iz uvoza. Stočari smanjuju fondove, a krajnji potrošači ostaju bez sirovine. Naš domaćin kaže da je pre 20,30 godina svaka kuća imala krave i da je to bio standard svakog domaćinstva u ovom kraju. Danas su ostali samo oni hrabri, koji se svakoga dana hvataju u koštac sa problemima, skupom hranom, i niskom otkupnom cenom.

PROČITAJTE I...  Proizvođači mleka u veoma teškoj situaciji

Kašnjenje subvencija veliki problem

Dnevni prosek iznosi od 20-25 litara po grlu, mleko se predaje „Imleku“, a od kvalitetnog obroka i uslova u kojima se krave drže u mnogome zavisi i kakav će biti štalski i muzni prosek jedne farme.

Adama Sultan 1120x180

Otkupna cena mleka sa premijom u ovom trenutku iznosi 67 dinara, Slavko kaže da je to svakako bolje u odnosu na prethodni period, ali da bi mogla da bude još viša cena, iz razloga poskupljenja koncentrovane hrane. Veliki problem predstavljaju subvencije, koje kasne i ne isplaćuju se redovno stočarima.

Uprkos teškoj godini koja za nama, i koja će se opet ponoviti, Slavko kaže da uspreva da obezbedi dovoljne količine hrane za krave.

Aneri Galenika 1120x185px

Ova farma poseduje i svoj mlekovod, pa je proizvedeno mleko u ekstra klasi. Zbog celokupne situacije u poljoprivredi i manjka radne snage, Slavko ne namerava da povećava proizvodnju.

Opširnije možete videti u video prilogu gore.

Sagovornik: Grujičić Slavko, stočar iz Loznice

Prethodni tekstStari zasadi jabuke: Mnogo izazova i problema
Sledeći tekstBudžet za poljoprivredu uvećan nakon rebalansa, šta od toga imaju poljoprivrednici?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime