Cena maline obara prošlogodišnji rekord

0
462
Agrosaveti---Timac-Agro---ishrana-maline---03

Komentarišući cenu malina, Nedimović je rekao da je otkupna cena nikad veća – 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gde se prvo bere malina. Malinari nisu baš zadovoljni.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da Srbija ima 20.000 hektara pod malinjacima, pri čemu 97 odsto malina ode u izvoz, najviše u Francusku i Nemačku. Novosti pišu da su iz Skandinavije i arapskih zemalja zaintresovani za našu malinu, a da Arapi nude i naftu u zamenu za crveno srpsko blago.

Otuda ne čudi trenutna otkupna cena maline od 600 dinara za kilogram. Malinari kažu da joj je realna cena od 650 do 800 dinara. Dobrivoj Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije ističe da je zbog nevremena i grada rod umanjen za, čak, 50 odsto. Cena nije loša, ali da bi pokrili troškove i ostvarili minimalnu zaradu otkupna cena mora da bude 800 dinara za kilogram.

Adama Sultan 1120x180

Podsećamo, prošle godine malina je prodavana po ceni od 300 do 420 dinara, a prema tvrdnjama proizvođača, do nedavno je trajala kampanja obaranja cena maline i kupine koja je počela još početkom godine.

PROČITAJTE I...  Syngenta - Dani polja

Izvor: BIz portal / Novosti

galenika pylon 1120x85
Prethodni tekstFolijarna prihrana povrća: Sve što vas zanima o đubrenju preko lista
Sledeći tekstNovi protest ratara i blokada saobraćaja do ispunjenja zahteva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime