Država finansijski podržala mlinare i kupuje dodatne količine pšenice

0
218
brasno
Foto: Pixabay

Pre par dana Vlada Srbije je donela Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna i za te namene opredelila 160 miliona dinara. Takođe, Vlada se odlučila i za nabavku 90.000 tona pšenice, za šta će biti izdvojeno 3,6 milijardi dinara.

Adama Asorbital 1120x180

Vlada Srbije podržaće proizvođače brašna registrovane za obavljanje delatnosti na dan 15. novembra 2021., a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma. Na taj način biće održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, članovi vlade izmenili su Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se u cilju olakšanog izvoza te vrste proizvoda sada uvodi kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Robne rezerve kupuju dodatnih 90.000 tona pšenice

Sredstva su obezbeđena kroz tekuću budžetsku rezervu a odobrena su Republičkoj direkciji za robne rezerve. U Rešenju donetom 16. juna navodi se da je reč o obezbeđivanju nedostajućih sredstava, te da će se o izvršenju starati Ministarstvo finansija, navodi Bizportal. Vlada Srbije usmerila je 3,6 milijardi dinara za nabavku dodatnih 90.000 tona merkantilne pšenice, navodi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

PROČITAJTE I...  Prekipelo! U znak protesta stočari Mačvanskog okruga PROSIPAĆE MLEKO

Podsećanja radi, reakcija države je usledila nakon apela „Žitounije“ da su mlinari bez novca za otkup novog roda pšenice, i to iz dva razloga: prvi je da im država duguje 240 miliona dinara za isporuku brašna po zamrznutim cenama, a drugi je problem oko izvoza, zbog čega su im ostali viškovi u skladištima, a džepovi prazni.

Adama Tomigan XL 1120x180

Na samom izvoru osnovnih prehrambenih proizvoda se nalaze ratari koji nisu zadovoljni ponuđenom cenom za ovogodišnji rod pšenice od strane otkupljivača, a koja je daleko niža od cena u regionu. Svoje nezadovoljstvo su iskazali protestom upozorenja, navodeći da otkupna cena pšenice mora biti minimum 50 din/kg.

 

Prethodni tekstKako popraviti kvalitet zemljišta
Sledeći tekstFolijarna prihrana povrća: Sve što vas zanima o đubrenju preko lista

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime