Dobro stanje ozimih strnih žita u srednjem Banatu

0
1016
Agrosaveti - Setve ozimih strnih žita 01

Banatski ratari koji su imali mogućnost obavili su navodnjavanje useva koje je doprinelo inicijalnom nicanju pšenice i ječma, gde registrujemo dobar sklop i kondiciju useva. Sa padavinama u novembru situacija na parcelama pod pšenicom i ječmom u suvom ratarenju će se popraviti, odnosno nicanje useva će biti značajnije.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Setve ozimih strnih žita na pojedinim parcelama u srednjem Banatu obavljene su u prvoj dekadi oktobra. Neki proizvođači su se držali pravila „optimalni rok setve“ za koji nažalost nema više osnova, zbog svih pomeranja u meteorološkim uslovima koji dominiraju u proteklim godinama, kaže inženjer zaštite bilja Snežana Parađenović iz Prognozno-izveštajne službe „Zrenjanin“.

Po preporukama stručnjaka iz ove službe proizvođači su obavili setvu oko 15. oktobra jer su tada, prema vremenskoj prognozi, očekivali padavine u narednih pet dana. To se i desilo te smo imali, istina, blage padavine od 19. do 24. oktobra svega od 8 do 10 l/m2. To su bile i jedine padavine u oktobru.

ExelGrow Adama 1120x180

Proizvođači koji su imali mogućnost obavili su navodnjavanje useva koje je doprinelo inicijalnom nicanju pšenice i ječma, gde registrujemo dobar sklop i kondiciju useva, objašnjava Parađenović. Na takvim parcelama ozima pšenica je u fazi tri lista a ječam je u fazi bokorenja sa formiranim jednim do dva sekundarna stabla.

PROČITAJTE I...  Varga: Bez azotnih đubriva, pšenica će biti trava

Cikade na pšenici, lisne vaši na ječmu

Pregledom ozimih pšenica registrovano je prisustvo cikada u niskom intenzitetu i minimalne štete na listu usled njihove ishrane. Na ozimom ječmu u uslovima navodnjavanja registrovane lisne vaši na 16 odsto biljaka i simptomi mrežaste pegavosti lista ječma na 12 odsto biljaka, napominje Parađenović.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

On a dodaje da su pregledom parcela ozimih žita u suvom ratarenju registrovani lokaliteti gde nema nicanja do parcela gde je procenat nicanja od 10 do 30 odsto. Pšenice su u fazi jednog do dva lista. Nedostatak padavina i česti vetrovi uticali su na isušivanje zemljišta te je nicanje vrlo otežano. Tokom pregleda nije registrovano prisustvo simptoma bolesti ni prisustvo štetočina.

Kiša krajem novembra uticaće na bolje nicanje

Sa padavinama u novembru situacija na parcelama pod pšenicom i ječmom u suvom ratarenju će se popraviti, odnosno nicanje useva će biti značajnije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

RC PIS Zrenjanin nastavlja da prati stanje ozimih strnih žita i u sledećem periodu.

Izvor: Agronews

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstNova strategija za očuvanje pčela
Sledeći tekstOrganska proizvodnja u Bajmoku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime