Poljoprivrednici sa protesta poručuju: „Imamo vremena do Uskrsa“

0
135
protest poljoprivrednika
Foto: /Vertigo produkcija / U našem ataru (slika protesta od maja 2023.)

Poljoprivrednici Srbije koji protestuju blokadom puteva i rafinerije nafte u Novom Sadu, jer im Vlada Srbije nije ispunila zahteve neće prestati dok se ne ispune, rekao je juče član Upravnog odbora udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić.

Spyrale Adama 1120x1080

Poljoprivrednici su prvog dana blokirali najmanje sedam puteva u Srbiji, kao i sve ulaze u rafineriju Novi Sad, nezadovoljni jer država nije ispunila ono što je obećala nakon majskih blokada, prenosi Nova.rs.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

LIBRETO 1120x180

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Zrenjanina i okolnih mesta, članovi nekoliko udruženja na po sat vremena mehanizacijom blokiraju put Zrenjanin – Novi Sad na delu u blizini Aradca. Obustavljen je saobraćaj za kamione i autobuse, dok se putnički saobraćaj odvija starim putem kroz Aradac.

U videu koji je podeljen na društvenim mrežama, saopšteno je da su poljoprivrednici blokirali petlju kod Subotice. Kolona vozila u oba smera koja je nastala zbog protesta duga je nekoliko kilometara.

 

Poljoprivrednici su blokirali i put Čelarevo – Gložan. Kako za Danas navode učesnici protesta, policija je konstantno zaustavljala poljoprivrednike iz Padine, Kovačice, Crepaje. Pripadnici MUP-a popisivali su sve traktore koji su krenuli na protest u Pančevo. 

PROČITAJTE I...  Šta je dogovoreno na pregovorima premijerke i poljoprivrednika

Đuka Ćurčić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koji je u blokadi Rafinerije u Novom Sadu, rekao je za N1  da poljoprivrednici imaju vremena do Uskrsa.

Blokirali prilaz kući poljoprivredniku, a poljoprivrednici blokirali njih

Juče se desila i blokada kuće jednog od organizatora protesta. Poljoprivrednik Jovan Jovanov iz udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, koji su juče blokirali ulaz u Pančevo iz pravca tog sela, za N1 kaže da je nekoliko ljudi kolima blokiralo njegovu porodičnu kuću u Bavaništu. Zatim je do njegove ulice došlo više poljoprivrednika na svojim traktorima i blokiralo vozila grupe muškaraca koji su prethodno blokirali prilaze kući Jovanova, izveštava N1. Naknadno je došla i policija.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


„Blokade saobraćajnica tokom noći ćemo verovatno ukinuti, ali ne i rafinerije Novi Sad, a blokade putnih pravaca će se nastaviti sutra“, rekao je Višić.

Šta kažu predstavnici države?

Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u nedavno raspuštenom sazivu Skupštine Srbije, podsetio je da je sedam udruženja letos potpisalo sporazum s Ministarstvom poljoprivrede o određenim zahtevima „koji su svi ispunjeni, gotovo u celosti“.Odbor za poljoprivredu je, kako je naveo, podržao i pozdravio taj sporazum. A „danas se ispostavilo da iz očiglednih političkih motiva pojedini predstavnici tih udruženja neće više ni ono što su hteli i što su potpisali. Ukoliko imaju političke ambicije, izbori su prilika da to i pokažu, a ne da se pokrivaju prostestima kršeći sporazum koji su sami potpisali s Ministarstvom“, rekao je Rističević, prenosi N1.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika i blokada traktorima 2. februara

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički. „Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i procenat nigde nije manji od 97 odsto za svaku meru“, rekla je Tanasković za Tanjug i dodala da još nije isplaćeno još samo ono gde se dokumentacija dopunjuje.

Izvori: N1 / Danas / 192.rs

 

Prethodni tekstProtest poljoprivrednika: Kreću blokade puteva
Sledeći tekstIstina i mitovi o praksama u eko baštovanstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime