Protest u Šapcu: Litre mleka prosipano u kanalizaciju (video)

0
358

U petak, 25-og marta, u centru Šapca, proizvođači mleka iz Mačve i drugih delova Srbije organizovali su protest ispred Gradske uprave nezadovoljni niskom otkupnom cenom mleka. Revoltirani stanjem u poljoprivredi mlekari su prosipali litre mleka u kanalizaciju. Evo i šta poljoprivrednici traže od nadležnog ministarstva.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ovaj čin imao je za cilj da skrene pažnju vlasti na probleme sa kojima se godinama u nazad suočavaju poljoprivrednici. Proizvođači su na skupu zahtevali da Ministarstvo poljoprivrede i mlekare dođu do rešenja kako bi se gubici u proizvodnji koji se konstantno ostvaruju nadomestili. Okupljeni proizvođači su se više puta obraćali za pomoć ministru Nedimoviću, ali bez uspeha. Branislav Terzić, iz sela Štitar, ima 20 krava i dnevno proizvede 250 litara mleka. Mlekari tvrde da nemaju nikakavu računicu, a njihovi zahtevi su da se cena mleka poveća za 30 dinara po litri.

Protest mlekara nije politički

Proizvođači u Mačvanskom okrugu su kao i svi pogođeni preskupom setvom koja je zbog lepog vremena već počela i za koju se nema dovoljno novca. Pored povećanja cene mleka zahtevi okupljenih bili su i da se sa kukuruzom iz robnih rezervi pomogne proizvođačima, kako bi se anulirali efekti loše godine. Protestu u centru Šapca su se pridružili i proizvođači iz drugih delova Srbije nezadovljni otkupnom cenom mleka, koja se kreće oko 35 dinara. Okupljeni su više puta istakli da skup nije politički, već da je položaj seljaka toliko loš da se više nema kud. Subvencije države se isplaćuju, ali one ne mogu da nadomeste gubitke.

Magnetic 1120x185px

Položaj seljaka toliko loš – da se nema kud

Začarani krug je nemoguće preseći, sušna godina koja je ostala za nama je u direktnoj vezi sa povećanjem inputa. Loš položaj mlekara uslovljen je povećanjem stočne hrane, što i ne bi bio toliko težak udarac za seljaka da su mlekare korigovale i povećale cene mleka u otkupu.

PROČITAJTE I...  Dogorelo do nokata: Protestovali i poljoprivrednici iz srednjeg Banata

Poljoprivrednicima je prekipelo! U znak protesta stočari Mačvanskog okruga propipaju mleko, ono od čega žive. Poljoprivrednici poručuju da ukoliko nadležni iz Ministarstva ne budu izašli u susret njihovim zahtevima i našli rešenje, 3. aprila, biće organizovan još jedan protest koji će okupiti ne samo mlekare, već i sve druge nazadovoljne poljoprivrednike, koji su sve brojniji.

ExelGrow Adama 1120x180

Sagovornik: Branislav Terzić, proizvođač mleka, učesnik protesta

Prethodni tekstDugoročni ogledi – Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA
Sledeći tekstZaštita zasada BRESKVE i NEKTARINE u fazi razmicanja pupoljaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime