Dugoročni ogledi – Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

0
880
Agrosaveti - ogledi - 01

Sedmogodišnji eksperimentalni ogledi su utvrdili da nema razlike u prinosu između režima duboke i plitke obrade. Troškovi dizela na preko 12 parcela u Amazon ogledima su bili kao i na režimu do čak 6 puta intenzivnije obrade zemljišta, u poređenju sa sistemom minimalne obrade.

Spyrale Adama 1120x1080

Ogledi na Tickhillu, blizu Doncastera, Yorks, su sprovedeni preko standardne ratarske rotacije na dubokoj krečnjačkoj glini od 2009. Parcele su obrađivane sa stalnim tragovima širine (28 m) i pokrivaju ukupno 0,2 ha. Četiri rutine obrade su bile praktikovane na lokaciji, objašnjava Sajmon Braun (Simon Brown) iz Amazona, koji je izveo oglede.

,,Cela lokacija je imala obrađeno strnjište sa Catros kompaktnom tanjiračom na 8 cm dubine. Potom je jedna sekcija orana na 25 cm. Dve parcele su obrađivane minimalno sa Cenius-om višerednim malčnim kultivatorom na dubine 22 i 15 cm. Poslednji odeljak dobio je još jedan prohod sa Catros-om.ʻʻ

LIBRETO 1120x180

Tri različite sejalice su primenjivane na parcelama. AD-P Super kombinacija sejalice sa rotacionom drljačom, Cirrus kultivatorska sejalica i Cayena motičasta sejalica.

PROČITAJTE I...  Setva ove godine skuplja do 30 odsto

,,Sve parcele su od tad tretirane isto i merili smo porast i finalni prinos.ʻʻ – nastavlja on.

Tokom trajanja ogleda, na svim usevima, koji su do sada sadržali četiri ozime pšenice, ozimi ječam i uljana repica, nije bilo značajnih benefita u prinosu od intenzivnije obrade.

,,Tehnika konzervacijske obrade odgovara prinosima dobijenim od tradicionalnog sistema baziranog na oranju. Ovo važi za plitki, sistem koji uključuje samo Catros-a, mada je ovde bilo više varijacija u prinosu.ʻʻ – napominje Sajmon Braun.

Ali je postojala značajna razlika u troškovima goriva.

,,Čini se da postoji linearni odnos između dubine i potrošnje goriva. Povećanje radne dubine za trećinu rezultiralo je 30% većom potrošnjom goriva. Aktivna setva sa AD-P-om je koristila daleko više goriva nego Cirrus ili Cayena, do tačke gde je bilo jeftinije orati i pasivno sejati nego minimalna obrada, tj. upotreba AD-P-a.ʻʻ (videti grafikon).

Agrosaveti - ogledi - grafikon 02

Najjeftinija rutina obrade je trošila samo 11,5 litara dizela, dok je najskuplja zahtevala 63 litre. Prosečan prinos pšenice preko cele rotacije na lokaciji je bio 12,18 t/ha. Organska materija u zemljištu na parcelama je izmerena u avgustu 2014, i zaključen je udeo od 4% – u skladu sa ostatkom parcele – osim na plitko-obrađivanom polju gde se poboljšao za 0,3%.

PROČITAJTE I...  Vaderstad Tempo sa hidrauličnim podešavanjem pritiska setvene jedinice

Piter Duk (Peter Dook) sa Woolthwaite farme, koji je domaćin ogleda, uglavnom ore, radi setvenu pripremu sa kultivatorom koji poseduje opružne motičice i seje sa Cirrus sejalicom. ,,Košta, ali je pouzdano i pogodno za kišne periode, a plug radi posao drenaže na siromašnijem terenu.ʻʻ

Bez negativnog efekta

,,Očekivao sam da će se ovi ogledi prekinuti do treće godine i kreirati efekat ,,tiganja.ʻʻ Ali nije bilo potrebe za podrivanjem niti je bilo negativnih efekata na kondiciju zemljišta. Čini se da je najbolji sistem minimalna obrada do 15 cm – koja donosi konstantne-stabilne prinose sa značajnim uštedama goriva.ʻʻ

Prošle godine je, kao eksperiment, predstavljen još jedan ogled-parcela, posejana sa Amazone EDX preciznom sejalicom za okopavine, dodaje Sajmon Braun. ,,Konstruisana je za kukuruz, ali možete sa njom da sejete šta želite i precizno će da depozira seme pri brzinama do 15 km/h.ʻʻ

Setvene jedinice su na razmaku 50 cm, tako da je sejalica napravila međuredne prohode, rezultujući međurednim razmacima od 25 cm.

PROČITAJTE I...  Retka bolest pšenice žuta rđa širi se kao požar u Srbiji

,,Sejali smo sa sklopom od samo 90 biljaka/m². Klijanje tj. nicanje bilo je veoma dobro. Dobili smo prinose samo 4% niže od konvencionalno obrađivanih parcela. Kako smo prešli na hibride, sa više tehnologije primenjenim na semenu, možda će ovo biti način benefita od nove tehnologije bez spiralnih rastućih troškova.ʻʻ – predlaže on.

Rezultati od drugih Amazone ogleda širom Evrope su pokazali slične rezultate, mada u većini slučajeva, najskuplji metod obrade je rezultovao sa izuzetno slabim prinosima. Konstantno najbolji rezultati su postignuti na dubini obrade od oko 15 cm.

Izvor: CPM

Prethodni tekstPrerada bundeve u domaćinstvu: Unikatne đakonije kao izvor zarade
Sledeći tekstProtest u Šapcu: Litre mleka prosipano u kanalizaciju (video)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime