Završeno naseljavanje jelena običnog u lovišta centralne Srbije

0
127
Agrosaveti naseljavanje jelena 01

U zimu 2020. godine, započet je proces naseljavanja i reintrodukcija jelena običnog (Cervus epalphus L.) na područje Centralne Srbije. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. godine procenjena brojnost jelenske divljači u Republici Srbiji je nešto manja od 6.200. U centralnoj Srbija, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 jedinki. Na području AP Vojvodine brojno stanje matičnih fondova jelenske divljači značajno je bolje. Matični fondovi jelena su oko 5.000 jedinki, a od toga broja skoro 4.000 jedinki jelena su matični fondovi u lovištima posebne namene JP “Vojvodinašume“.

Coltrane 1120x180

Trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači i stepen njihovog korišćenja, posebno u slobodnoj prirodi, znatno su ispod mogućnosti prirodnih potencijala šumskih područja u centralnoj Srbiji.

Obični jelen (Cervus elaphus L.) je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme. Bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važna reintrodukcija (ponovno naseljavanje) i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja. To je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces.

Vertigo CC3 728x90

Agrosaveti naseljavanje jelena 02

Reintrodukciju jelena običnog

JP “Vojvodinašume“ je partnerska strana u nacionalnom projektu “SRBDEER“ koji sprovodi Uprava za šume RS. Ona se odnosi na reintrodukciju jelena običnog u lovišta na područje centralne Srbije. Iz svojih uzgajališta jelenske divljači „Plavna“ i „Kozara“ u 2020. godini je lovištima u centralnoj Srbiji isporučeno 24 jedinke običnog jelena. U 2021. godine je isporučeno 76 jediniki običnog jelena u odnosu polova 1:1. Za dve godine je selektovano, uhvaćeno, uspešno transportovano do jelenskih prihvatilišta i naseljeno na području centralne Srbije 100 jedinki običnog jelena iz lovišta JP “Vojvodinašume.“ U 2020. i 2021. godini jedinke običnog jelena iz naših uzgajališta su sa uspehom naseljavana na područje Tare, Zlatibora, Kopaonika, Zlatara, Kopaonika i Homoljskih planina.

PROČITAJTE I...  Srbija dobija prvu farmu divljih svinja

U 2022. godini je u planu da se nastavi sa isporukama, uz dalje povećanje broja jedinki običnog jelena za isporuku. Očekujemo da u 2022. godini isporučimo novih 100 jedinki običnog jelena (Cervus elaphus L.). Osim iz postojećih uzgajališta običnog jelena u lovištima „Kozara“ i „Plavna“, planira se izgradnja lovno-uzgojnih objekata (hvataljki za krupnu divljač) u lovištima “Apatinski rit“, „Vršačke planine“; „Deliblatska peščara“, „Karakuša“ i „Bosutske šume“.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Jelen obični (Cervus elaphus L.) u čuvenim evropskim i svetskim lovištima predstavljaja ekonomski i biološki najznačajniju i najatraktivniju lovnu vrstu divljači. Za razvoj lovstva kao privredne delatnosti u okviru „zelene ekonomije“ i lovnog turizma kao segment elitnog turizma jedne države, jelen obični (Cervus elaphus L.) je noseća gajena vrsta koja može da bude generator razvoja lovstva i lovnog turizma jedne države.

Prethodni tekstLažirali kupovinu mehanizacije i ukrali 20 miliona dinara podsticaja
Sledeći tekstKako ubrzati klijanje semena?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime